glasul-hd.ro Web analytics

ActualitateAdministrație

Aglomerație la APM Hunedoara. Sute de oameni au stat, ieri, la coadă, pentru a-și depune dosarul pentru „Casa Verde”

Sute de hunedoreni și-au început săptămâna stând la coadă, unii chiar peste noapte, la sediul Agenţiei Judeţene pentru Protecţia Mediului Hunedoara, dornici să facă economie la încălzirea locuinţei. Deşi programul a început la ora 9, unii oameni s-au pus la coadă încă din noaptea de duminică spre luni, pentru a fi siguri că vor prinde fonduri din programul „Casa Verde”, lansat ieri.

În prima sesiune a programului, dosarele pot fi depuse până în 24 octombrie. Prin acest program, populaţia şi persoanele juridice pot beneficia de finanţare prin Administraţia Fondului pentru Mediu pentru instalarea, înlocuirea sau completarea sistemelor de încălzire clasice cu cele care folosesc energie verde, regenerabilă. Bugetul alocat pentru întreaga ţară este de 94 de milioane de lei, din care 60 de milioane sunt destinate populaţiei şi 34 de milioane persoanelor juridice. Pentru județul Hunedoara, au fost alocați 1,2 milioane de lei pentru ediţia din acest an a Programului „Casa Verde”, o iniţiativă reluată după patru ani de pauză. „Au fost aproximativ 300 de persoane care au așteptat în această dimineață. Surprinzător, a mers foarte bine, nu s-a blocat site-ul. Am înregistrat până acum vreo 20 de dosare, ceea ce înseamnă că a mers foarte bine, pentru că noi estimam că vom înregistra 30 de cereri, toată ziua. A mers foarte bine”, a spus ieri, în jurul orei 12, directorul APM Hunedoara, Georgeta Barabaș.

Echipamentele finanţate pentru populaţie prin „Casa Verde” sunt panourile solare şi pompele de căldură, cuantumul finanţării nerambursabile prin AFM fiind în funcţie de tipul instalaţiei, astfel: – până la 3.000 lei, pentru instalarea panourilor solare nepresurizate; – până la 6.000 lei, pentru instalarea panourilor solare presurizate; – până la 8.000 lei, pentru instalarea pompelor de căldură, exclusiv pompele de căldură aer-aer.

Pentru persoanele fizice, dosarele cu solicitări de finanţare se depun în perioada 10 – 24 octombrie, între orele 09.00  și 15.00 de luni până joi şi între 09.00 și  13.00 vinerea.

Anul acesta nu mai sunt eligibile solicitările care vizează cumularea a două tipuri de instalaţii pentru acelaşi imobil (de exemplu panouri solare plus pompă de căldură) şi nici imobilele care au beneficiat de finanţări prin ediţiile din 2010 şi 2011 ale programului „Casa Verde”. De asemenea, acum nu se mai acordă finanţări pentru centrale termice pe bază de paleţi, brichete, tocătură lemnoasă sau orice fel de resturi vegetale.

Pentru accesarea finanţărilor prin „Casa Verde” populaţia are de parcurs cinci paşi, potrivit informaţiilor furnizate de Ministerul Mediului:

Pasul 1: Depunerea dosarului de finanţare la agenţia teritorială de protectia mediului Pasul 2: Urmărirea site-ului AFM pentru decizia de acceptare în Program

Pasul 3: Semnarea contractului de finanţare cu Administraţia Fondului pentru Mediu Pasul 4: Demararea lucrărilor

Pasul 5: Depunerea cererii de decontare a lucrărilor în termen de maximum 12 luni de la data semnării contractului de finanţare.

Tags