glasul-hd.ro Web analytics


ActualitateAdministrație

ADR Vest respinge proiectul pentru Ulpia Traiana. Consiliul Judeţean contestă decizia prin care se anulează, deocamdată, şansele restaurării Forului roman şi Amfiteatrului de la Sarmizegetusa

Agenţia pentru Dezvoltare Vest a decis să respingă proiectul depus de Consiliul Judeţean prin care se solicita 4,7 milioane de euro nerambursabili, bani cu care să fie restaurat Forul roman şi să fie refuncţionalizat Amfiteatrul din capitala Daciei de după cucerirea romană. Consiliul Judeţean contestă decizia şi încă mai speră la o răsturnare de situaţie.

Decizia de respingere apare pe lista actualizată privind situaţia proiectelor depuse până acum pe Programul Operaţional Regional 2014 – 2020. Preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara, Mircea Bobora, spune că instituţia pe care o conduce a şi formulat deja o contestaţie pe care a transmis-o Autorităţii de Management al POR, din cadrul Ministerului Dezvoltării. „Nu mai ţin minte exact motivele respingerii, dar se invoca lipsa unor documente care nu erau necesare, după unele variante ale ghidurilor de finanţare. Era vorba de acel Plan Urbanistic Zonal, parcă, dar trebuie să mă mai lămuresc asupra detaliilor. Noi am formulat o contestaţie la AM POR şi aşteptăm rezultatul de acolo. Au fost două sau trei modificări ale ghidurilor de finanţare şi nu e deloc uşor să refaci rapid o documentaţie la care ai lucrat patru-cinci luni. Noi dorim ca, prin restaurarea acelor obiective de la Sarmizegetusa Ulpia Traiana, să creştem gradul de atractivitate al întregii zone”, ne-a declarat ieri Mircea Bobora.

Un proiect cu probleme birocratice

Iniţiativa Consiliului Judeţean (la baza căreia stau, de fapt, idei formulate de specialişti din cadrul Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva) îşi dorea restaurarea celei mai spectaculoase părţi din vechea capitală a Provinciei romane Dacia (Forul) şi a celei mai mari părţi din vechiul amfiteatru. Mai mult, amfiteatrul ar fi fost refuncţionalizat astfel încât să poată găzdui, din nou, diferite manifestări, după aproape două milenii.

Proiectul a fost depus la ADR Vest în ultima zi a perioadei stabilite pentru primul apel de proiecte făcut pe axa destinată patrimoniului cultural – 25 noiembrie 2016. Asta din cauză că, în toamna anului trecut, s-au invocat neînţelegeri între Ministerul Mediului şi Consiliul Judeţean, pe de o parte, şi AM POR, de cealaltă parte. Conform vicepreşedintelui CJ, Sorin Adrian Vasilescu, Ministerul Mediului a emis o derogare de la ghidurile de finanţare, prin care stabilea că e suficient un referat bazat pe un studiu DALI, fără ca solicitantul să mai fie pus să piardă timp şi bani cu planuri urbanistice zonale şi studiile necesare elaborării ulterioare a unui proiect tehnic.

Până la ora închiderii ediţiei noastre. ADR Vest nu a comunicat motivele pentru care a decis să respingă proiectul CJ Hunedoara referitor la Ulpia Traiana Sarmizegetusa.

Vasilescu: „Vom ajunge în instanţă”

Vicepreşedintele CJ Hunedoara, Sorin Adrian Vasilescu (persoana care s-a ocupat direct de proiect), spune că există toate şansele ca decizia ADR Vest să fie contestată şi în instanţă: „ADR Vest continuă să nu ia în considerare acel ordin emis de ministrul mediului în care se specifică clar că derogările se aplică şi pentru exerciţiul de finanţare 2014 – 2020. A fost o greşeală acolo (la Bucureşti – n.red.) pentru că nu s-au încheiat protocoale cu toate ministerele care au în derulare programe cu fonduri europene. Contestaţia la AM POR este, de fapt, o plângere prealabilă. În cazul în care nu ni se va da dreptate vom ajunge în instanţă, pentru a se vedea clar că AM POR nu ţine cont întreaga legislaţie din domeniu”.

Orăştia a păţit la fel

Un proiect asemănător, dar care viza restaurarea fortificaţiei ce înconjoară cele două biserici medievale din centrul istoric al Orăştiei, a avut aceeaşi soartă. Primăria Orăştiei dorea să refacă zidul de fortificaţie, porţile şi bastioanele de la intrări, iar astfel să atragă turişti în zonă. Pentru acest proiect s-au solicitat 5 milioane de euro.

Primăria nu a avut noroc nici în ceea ce priveşte proiectul său prin care dorea să transforme radical dezolanta zonă a fostului stadion „Mecanica”. Aici, cu aproximativ 3 milioane de euro, s-au dorit a fi amenajate un parc, un teren de sport multifuncţional, un loc de joacă, o zonă de fitness, o parcare, un skate – parc dar şi un spaţiu care să găzduiască manifestările publice importante din Orăştie. Şi acest proiect a fost respins iniţial de ADR Vest, dar a fost redepus în ultima zi a termenului primului apel, iar acum se află în faza de evaluare tehnică.

Tags
Back to top button
Close
Close