19 noiembrie – Ziua Internațională a Bărbatului
Eveniment inaugurat în Trinidad și Tobago în anul 1999, ziua internațională a bărbatului este un eveniment anual celebrat cu scopul de a ne concentra atenția pe sănătatea bărbaților și a băieților, dar și cu scopul de a promova egalitatea între sexe.
Ziua bărbatului a fost declarată pe data de 19 noiembrie, iar evenimentul este celebrat în peste 60 de state, printre care India, China și Statele Unite. Scopul evenimentului se concentrează pe îmbunătățirea relațiilor dintre sexe, promovarea egalității dintre sexe, dar și prezentarea unui model masculin demn de urmat.
Ziua bărbatului este ocazia perfectă pentru a sărbători realizările și contribuțiile bărbaților în comunitate, căsătorie și familie. Este momentul ideal pentru a evidenția discriminarea față de bărbați și băieți.
Este, totodată, un bun prilej pentru bărbați să marcheze rolul pe care îl au în comunitate, la locul de muncă, între prieteni, dar și în familie, căsnicie și în creșterea și educarea copiilor.
Ziua internațională a bărbaților precede Ziua universală a copiilor, celebrată la 20 noiembrie, formând astfel o perioadă de 48 de ore de sărbătoare pentru bărbați și copii și pentru relația specială pe care aceștia o împărtășesc.
Australienii au fost cei care au celebrat ziua internațională a bărbatului pe 19 noiembrie începând din anul 2003, acolo unde, în ziua evenimentului, bărbații purtau un trandafir roșu, iar femeile trebuiau să le cumpere flori bărbaților din viața lor. Trandafirul roșu purtat de bărbați era considerat un simbol al unui caracter curajos și puternic. Și organizația indiană s-a alăturat evenimentului încă din 2007.
În România legea a fost adoptată de Camera Deputaţilor la începutul lunii februarie 2016, aleşii susţinând că “sărbătorirea celor două zile este un prilej de a îmbunătăţi relaţiile dintre sexe” şi de a promova “modele masculine pozitive”, nu doar vedete.
Legea a fost adoptată cu 204 voturi “pentru”, 16 “împotrivă” şi 63 de abţineri.