glasul-hd.ro Web analytics

Actualitate

Unde s-a ajuns! Moloţ, în audienţă la ministru, pentru ca energeticienii să fie ascultaţi. Liderul ALDE Hunedoara critică şi planurile fanteziste ale directorilor CEH: „Până faci hidrocentrale şi fotovoltaice, mori!”

Preşedintele ALDE Hunedoara, Mircea Moloţ, a declarat ieri că va cere o audienţă la colegul său de partid Anton Anton, ministru al energiei, pentru a-l ruga pe acesta să-i primească la discuţii pe reprezentanţii administraţiei CEH şi pe cei ai sindicatelor, mai ales pe liderii sindicali de la Mintia.

 

Energeticienii hunedoreni au tot fost amăgiţi cu promisiuni, încă din octombrie, de când Liviu Dragnea şi premierul de la acea vreme, Mihai Tudose, au „descălecat” la Deva în campania electorală pentru alegerile parţiale din reşedinţa de judeţ. De atunci nu au mai purtat nicio discuţie la nivel înalt pe tema viitorului Termocentralei Mintia.

Mai rău, sindicaliştii de la termocentrală au bănuieli serioase că strategia Ministerului Energiei pentru acest obiectiv se va rezuma la montarea unui grup pe gaz, fapt ce va însemna mai puţin cărbune şi, implicit, mai puţine mine active în Valea Jiului. „Noi am făcut un memorandum, din care s-au scos referirile la modificarea legislaţiei de mediu astfel încât să putem cere o derogare de la normele de poluare pentru grupurile care funcţionează pe cărbune. E un detaliu îngrijorător. Am tot solicitat, de la începutul anului, o întrevedere cu domnul ministru al energiei, Anton Anton, dar nu am primit absolut niciun răspuns”, spune liderul Sindicatului „Solidaritatea”, Cristian Iştoc.

 

Audienţă sau discuţie la partid

 

Iştoc a purtat însă, zilele trecute, o discuţie cu liderul ALDE Hunedoara, Mircea Moloţ. Acesta s-a angajat să încerce să intermedieze, din punct de vedere strict politic, o întrevedere între ministrul energiei şi sindicaliştii din termocentrala aflată lângă Deva. „Voi face o deplasare personală la Bucureşti. O să mă înscriu şi eu în audienţă la domnul ministru şi o să-l întreb când poate să primească conducerea CEH-ului şi reprezentanţii sindicatelor, fără nicio problemă. Dacă, între timp, suntem convocaţi într-o şedinţă de Birou Naţional ALDE, n-o să mai fie nevoie de audienţă. Voi avea o discuţie cu dumnealui acolo”, a declarat ieri Mircea Moloţ (foto).

 

Abuz şi sfârşit incert

 

Tot ieri, Moloţ declarat că decizia din 2015 a Gărzii de Mediu de a dispune oprirea Termocentralei Mintia  pe motiv că nu s-a conformat la normele de mediu a fost „o greşeală, ca să nu zic «un abuz»”. Procesul prin care CEH contestă decizia se apropie de final, iar finalul este previzibil. „Mintia poate să-şi ducă viaţa mulţi ani de zile. Dar numai dacă sindicatele şi administraţie vin cu un plan comun. Le-am spus-o de vreo trei sau patru ori până acum: e nevoie de un plan comun care să scoată Mintia din situaţia în care este. Ei, bineînţeles, au planuri frumoase: microhidrocentrale pe Mureş (la digul existent – n.red.), energie solară… . Păi, până faci hidrocentrale şi fotovoltaice, mori!

În loc să se concentreze pe problemele actuale, ei vorbesc de microhidrocentrale şi fotovoltaice”, a declarat Moloţ. Liderul ALDE Hunedoara a dat o replică şi în ce priveşte zvonurile referitoare la grupuri de interese care ar dori închiderea termocentralei pentru a câştiga din vânzarea ei la fier vechi: „ Nu e corect să tăcem din gură şi să ne resemnăm cu ideea  asta (a vânzării Mintiei la fier vechi – n.red.)”.

Referitor la situaţia CEH, Moloţ a mai atras atenţia asupra faptului că producţia de cărbune este sub cotele de avarie: doar 1200 de tone pe zi, în timp ce termocentralele de la Paroşeni şi Mintia au nevoie de cel puţin 2000 de tone pe zi. „Mulţumim lui Dumnezeu că a trecut iarna. Dac-am fi avut o perioadă friguroasă mai lungă, Deva ar fi stat în frig, iarna asta”, a mai declarat preşedintele ALDE Hunedoara.

3 Comments

  1. Cred ca e prea tarziu pentru orice. Solutii viabile nu exista. Mintia nu poate supravietui fara ajutor de stat. Exista suficiente indicii „temeinice” ca termocentrala Mintia nu este eligibila pentru ajutor de stat. 2018 este anul adevarului.
    Apropo de solutii, Directorul Tehnic DEZVOLTARE al CEH este membru ALDE, pus in functie si sustinut de ALDE.