glasul-hd.ro Web analytics

Sport

Tur de campionat cu mari fluctuaţii pentru Cetate Deva

Fotbaliştii de la CNS Cetate Deva au intrat începând de azi în vacanţă. Va fi însă o vacanţă mai scurtă decât de obicei, de circa trei săptămâni, pentru că reunirea lotului în vederea pregătirii returului este programată pentru 15 ianuarie anul viitor. Echipa a terminat turul de campionat în Liga 3 pe locul 7, având 21 de puncte acumulate din 14 partide, cu şase victorii, trei egaluri, cinci înfrângeri şi un golaveraj de 27 – 22.

A fost un sezon de toamnă care a avut trei părţi cum nu se poate mai distincte între ele, ca joc şi ca rezultate, pentru formaţia deveană. Începutul de campionat a fost unul mai degrabă nereuşit, plătind tribut remanierii cvasi-totale din vară a lotului, a urmat apoi o perioadă cu rezultate excelente care au adus-o pe Cetate aproape de un loc pe podium, pentru ca finalul turului să găsească echipa „stoarsă” şi în cădere evidentă de formă.

În vară a plecat o echipă întreagă şi au venit în special juniori

Foarte pe scurt, în intersezon la Cetate Deva au fost schimbări atât la nivelul conducerii clubului cât mai ales în lotul de jucători care în campionatul anterior atacase promovarea în liga a doua. Au părăsit echipa Bodea, Petresc, Agache, Nogo, Cornea, Vaştag, Bloj, Făgărăşanu, Stoenac, Szekely şi nu în ultimul rând carismaticul N’Doye, adică un întreg prim 11, iar în locul lor au fost aduşi în special jucători din judeţ, plus mulţi juniori, capitol la care clubul devean rămăsese descoperit, avându-i doar pe Lupu şi Leucian la U-19. A mai fost şi episodul cu numirea ca antrenor a lui Gheorghe Barbu, care a renunţat însă chiar înaintea începerii pregătirilor, una dintre cauze fiind aceea că nu s-au realizat transferurile dorite.

Până la urmă pe banca tehnică a lui Cetate a venit cuplul Sorin Cornea – principal, Elek Szemely – secund, care a organizat în vară adevărate trialuri de jucători pentru completarea lotului şi îndeplinirea cerinţelor U-19 de la Liga a treia. Aşa au ajuns echipă Moţ, Staicu, Bauman, Coteţ, Scarlat şi Costea. „Am adus juniori de 17 ani pentru că vreau să las ceva în urma mea la Deva. Avem acum opt U-17 în lot, trei ani de acum încolo Cetate nu va mai trebui să îşi facă griji pentru regula celor trei U-19 obligatorii la liga a treia”, spunea Sorin Cornea încă de la instalarea sa ca antrenor principal al lui Cetate.

Desigur, au mai fost şi alte veniri sau reveniri la echipă, Apostol, Mintaş, Şoit, Bărculeţ, Firan, David, Alexandru Dan. Dintre aceştia unii au confirmat, alţii nu, aşa cum se întâmplă de obicei peste tot în asemenea situaţii.

O singură victorie în primele şase etape

Startul în campionat a fost unul ezitant pentru Cetate, deşi din primele şase jocuri programate patru au fost pe teren propriu. Lipsa de omogenitate inerentă a lotului şi căutările inevitabile ale unui prim 11 competitiv, începută în amicalele din vară şi continuată inclusiv în primele etape, şi-au spus cuvântul şi au adus un singur succes în toată această perioadă.

Sezonul a început cu un spectaculos şi dramatic 4 – 4 acasă cu Naţional Sebiş, una dintre pretendentele declarate la promovare. Partida a avut o desfăşurare de infarct, pentru că devenii au condus la un moment dat în repriza secundcă cu 4 – 1 şi au fost egalaţi doar pe nişte gafe incredibile în defensivă. A urmat victoria din deplasare cu nou promovata Internaţional Băleşti, un 3 – 2 venit după un joc cu răstunări de situaţie (0 – 1, 2 – 1, 2 – 2) şi cu golul decisiv înscris în prelungiri. După aceea a venit o veritabilă serie neagră, cu doar două puncte obţinute în patru etape, deşi Cetate a jucat trei dintre meciuri acasă: 0 – 0 cu Filiaşi, 0 – 1 cu Şirineasa şi 1 – 1 cu Lipova. Între acestea s-a înregistrat şi o înfrângere greu de acceptat, un 2 – 3 la Giarmata cu Millenium, în etapa a cincea. Cu numai şase puncte în tot atâtea partide, Cetate a coborât mult în clasament, fiind mai aproape de retrogradare decât de podium, atât în ceea ce priveşte locul ocupat cât şi la numărul de puncte acumulate.

Serie de cinci victorii consecutive, inclusiv la Craiova şi la Reşiţa

Ceea ce a urmat a fost greu de crezut, însă deloc neaşteptat dacă privim lucrurile în ansamblu. Imediat ce a fost cristalizat un prim 11 şi relaţiile de joc au început să funcţioneze, au apărut şi rezultatele pentru Cetate. Poate părea paradoxal, dar victoriile au început să vină în serie pentru formaţia deveană tocmai în porţiunea considerată cea mai grea din campionat, cu deplasări la Craiova şi Reşiţa şi un meci dificil cu Ghiroda, echipă care o învinsese într-un joc de pregătire din vară chiar la Deva.

„Sunt meciuri adevărate, pentru fotbalişti adevăraţi, acum trebuie să arate ce pot. Băieţii mai trebuie să înţeleagă că e necesar ca toţi să muncim pe teren, toţi trebuie să cărăm pianul, cum se spune”, declara Sorin Cornea exact înaintea acestor jocuri care au adus revirimentul echipei. „Seria de cinci” a cuprins un 1 – 0 la Craiova cu CS Universitatea II, un 2 – 0 la Deva cu ACS Ghiroda – după cel mai bun joc, calitativ, din actualul campionat – şi un 2 – 1 la Reşiţa cu CSM Şcolar, adică trei victorii în faţa unor adversari de top din seria a patra a Ligii 3. Pauza din etapa a zecea, când CNS Cetate a stat, nu a afectat deloc randamentul echipei, pentru că a fost urmată de un 5 – 0 în deplasarea de la Becicherecu Mic şi tot un 5 – 0 pe teren propriu cu Centrul Naţional de Pregătire Timişoara. Cu acest bilanţ parţial de cinci victorii, cu 15 goluri marcate şi doar unul primit, Deva ajuns la un singur punct de podium, cu perspectiva de a urca şi mai mult în clasament în cele trei etape rămase de jucat din tur.

Final de sezon în cădere liberă

Numai că din păcate nu a fost deloc aşa, deşi din cele trei partide rămase doar deplasarea de la Lugoj părea dificilă. Cu un lot subţiat numeric oboseala a început să se vadă în joc şi să îşi spună cuvântul în stabilirea rezultatelor. Deşi la Lugoj a cedat la limită în faţa lui CS Municipal (unicul gol al întâlnirii fiind marcat de ex-deveanul Velici, după cum se scrie uneori istoria în fotbal), celelalte jocuri au fost pierdute la diferenţe mari de scor, după evoluţii în care echipa deveană a fost doar o palidă umbră a celei care făcea ravagii în seria a patra la mijlocul sezonului. Un 2 – 5 la Deva cu Gloria Lunca Teuz Cermei şi un 0 – 4 la Sibiu cu Hermannstadt II au încheiat neplăcut pentru toată lumea un sezon în care la început nu erau aşteptări mari de la o echipă în reconstrucţie, dar rezultatele de pe parcurs au readus speranţe şi ambiţii la Deva.

Ca un prim efect al acestei încheieri a turului, clubul devean s-a despărţit pe cale amiabilă de şase dintre jucătorii săi. Aceştia au fost Bauman, Ionică, Coteţ, Staicu, Firan şi Alexandru Dan, a căror randament în sezonul recent încheiat a fost considerat sub cerinţele echipei. Urmează ca în această iarnă Cetate să facă noi transferuri, deocamdată fiind certă doar revenirea la Deva a portarului Huzum.

Rezultatele din turul de campionat 2017 – 2018

CNS Cetate Deva – Naţional Sebiş 4 – 4

Internaţional Băleşti – CNS Cetate Deva 2 – 3

CNS Cetate Deva – CSO Filiaşi 0 – 0

CNS Cetate Deva – ACS Şirineasa 0 – 1

Millenium Giarmata – CNS Cetate Deva 3 – 2

CNS Cetate Deva – Şoimii Lipova 1 – 1

CSU Craiova II – CNS Cetate Deva 0 – 1

CNS Cetate Deva – ACS Ghiroda 2 – 0

CSM Şcolar Reşiţa – CNS Cetate Deva 1 – 2

Nuova Mama Mia Becicherecu Mic – CNS Cetate Deva 0 – 5

CNS Cetate Deva – Centrul Naţional de Pregătire Timişoara 5 – 0

CSM Lugoj – CNS Cetate Deva 1 – 0

CNS Cetate Deva – Gloria Lunca Teuz Cermei 2 – 5

AFC Hermannstadt Sibiu II – CNS Cetate Deva 4 – 0

Lotul din turul campionatului

Apostol, Raţ, Bauman – portari

Kelemen, Ionică, Mintaş, Şoit, Coteţ, Doboş, Scarlat, Boldea, Moţ, Bărculeţ, Firan, R. Cristian, Lupu, Staicu, Leucian, Costea, Al. Dan, David, Tecsi – jucători de câmp

Golgeterii echipei

în campionat:

  1. Cristian 8 goluri

David 7

Mintaş 3

Lupu 2

Firan, Staicu, Leucian, Şoit, Tecsi, Moţ câte 1

plus un autogol (Tolmbaye)

în Cupa României:

David 2, Mintaş, Cristian, Şoit