glasul-hd.ro Web analytics

ActualitateAdministrație

Telecabina s-a blocat din nou. 17 Turişti au stat aproape două ore în ascensorul defectat (GALERIE FOTO)

„Telecabina” de pe Dealul Cetăţii s-a blocat ieri, în jurul orei 14.00. Operaţiunile de salvare s-au derulat destul de dificil, din cauza terenului accidentat. Totuşi, nu au fost probleme deosebite. „Telecabina” s-a mai oprit o dată, cu mai bine de o lună în urmă, din cauza unei pene de curent. De data aceasta a fost vorba de o defecţiune tehnică a mono-liner-ului.

„Pe la 14.03 – 14.05 ne-am urcat în telecabină. Am mers vreo 50 de metri şi a început să se zguduie, să scârţâie tare de tot şi să se clatine. Ne-a cam scuturat şi ne-am cam speriat. Apoi am văzut cum iese fum de sub ea. După care, nimic. Am aşteptat să vină pompierii. După ce ne-am liniştit cu toţii, singura problemă a fost că înăuntru se făcuse extrem – extrem de cald (la ora incidentului, în Deva eram 33 de grade Celsius la umbră – n.red.)”, ne-a mărturisit una dintre turistele prise în telecabina blocată.

În total a fost vorba despre 17 persoane, doi copii şi 15 adulţi, dintre care patru turişti maghiari.

Operaţiunile de extragere a turiştilor din telecabina blocată au început în jurul orei 14.45 şi au durat până la ora 16.00. Norocul turiştilor şi al salvatorilor a fost că telecabina s-a blocat chiar deasupra uneia dintre cărările care trec pe sub traseul acesteia, fapt care a uşurat considerabil acţiunea de salvare a pasagerilor. Până ca pompierii să amplaseze dispozitivele de salvare, turiştilor le-au fost transportate în telecabină sticle cu apă.

Premoniţia pompierilor

Se pare că incidentul a fost provocat de o defecţiune a sistemului de frânare, acesta blocându-se „din senin”, aproape de mijlocul cursei de urcare.

Cu două săptămâni în urmă, ISU Hunedoara a organizat la Telecabină un exerciţiu de salvare. Atunci „turiştii” au fost scoşi doar cu hamuri şi cordeline din ascensor. De data aceasta, pentru mai multă siguranţă, s-a folosit şi o scară metalică pentru ca adevăraţii turişti să poată coborî mai uşor, de la înălţimea de 7 metri, pe sol.

Telecabina de la Deva s-a mai blocat o dată, la mijlocul lunii iulie. Atunci de vină a fost o pană de curent care a afectat întreaga zonă de la poalele Dealului Cetăţii.

Se impune o soluţie

Abia după incidetul de la mijlocul lunii iulie, edilii Devei au început să ia mai în serios problema unei soluţii de urgenţă pentru situaţiile neprevăzute de pe mono-liner, deşi astfel de evenimente s-au mai petrecut, în anii trecuţi, din fericire, fără turişti în ascensor. Primarul Ovidiu Moş declară că rezolvarea acestei probleme va fi prioritară: „Proiectul iniţial al telecabinei a prevăzut şi o scară metalică obişnuită, care să urmeze traseul mono-linerului (la acelaşi nivel cu „şinele” – n.red.). Au fost atunci (în 2004 – 2005 – n.red.) probleme cu avizarea proiectului iniţial, pentru că Dealul Cetăţii e arie naturală protejată şi atunci s-a renunţat la acea scară. Încă din iulie am dispus efectuarea unui studiu de fezabilitate pentru o scară de urgenţă pe traseul telecabinei dar şi pentru generatoare de curent. Sper să avem rezultatele SF-ului cât mai rapid. În funcţie de cum va decurge licitaţia şi dacă ne va lăsa şi vremea îmi doresc ca lucrările efective pentru acea scară să înceapă chiar în acest an. A fost o situaţie extrem de neplăcută şi astăzi (ieri-n.red.) şi ne dorim să nu mai avem asemenea evenimente”.

Tags

5 Comments

  1. Și mie mi s-a întâmplat asta în urmă cu doi ani. Telecabina s-a oprit brusc la mijlocul distanței. Un băiețel care era împreună cu părinții în telecabină s-a ales cu buza spartă. După vreo 5-10 minute de așteptare, telecabina a repornit singură. În situația în care se întâmplă asta din nou, și în telecabină se află o persoană mai în vârstă, sau mai grea, sau însărcinată, sau cu handicap (poate chiar în scaun cu rotile — cazul meu), care ar fi soluția salvatoare?

  2. Și mie mi s-a întâmplat asta în urmă cu doi ani. Telecabina s-a oprit brusc la mijlocul distanței. Un băiețel care era împreună cu părinții în telecabină s-a ales cu buza spartă. După vreo 5-10 minute de așteptare, telecabina a repornit singură. În situația în care se întâmplă asta din nou, și în telecabină se află o persoană mai în vârstă, sau mai grea, sau însărcinată, sau cu handicap (poate chiar în scaun cu rotile — cazul meu), oare care ar fi soluția salvatoare?