glasul-hd.ro Web analytics

Home / Comunitate / Statuetă veche de 7.000 de ani – exponatul lunii la MCDR
SECUND IDOL-STATUETA ANTROPOMORFA2

Statuetă veche de 7.000 de ani – exponatul lunii la MCDR

În 2018, seria „exponatul lunii” de la Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva debutează spectaculos cu o statuetă antropomorfă fragmnentară ce datează din Neolitic.

Statueta a ajuns în patrimoniul MCDR anul trecut, în urma unor săpături preventive făcute pe strada Mihai Eminescu din Deva, pe parcursul unor lucrări destinate ridicării unui nou spaţiu pentru servicii funerare (lângă Casa Mortuartă „Sf Alexandru”, la limita cu Cimitirul Reformat – zonă în care s-au descoperit urme de locuire din epoca neolitică, inclusiv locuinţe).

Potrivit specialiștilor dr. Antoniu Tudor Marc și dr. Ioan Alexandru Bărbat, arheologi în cadrul MCDR Deva, statueta expusă în această lună a făcut parte din instrumentarul de cult al comunităţii neolitice și redă un personaj feminin, particularitatea şi caracterul de raritate al ei fiind date de cele două tortiţe laterale, ce reprezintă braţele, care permiteau o anumită manevrare a piesei şi posibilitatea de a fi suspendată. „Starea de conservare a figurinei este medie, lipsindu-i fragmente din zona capului (un fragment desprins în timpul operaţiunilor de săpare), braţele şi de la partea inferioară (desprinse din vechime). Dimensiunile piesei, aşa cum s-a păstrat, sunt: h = 110 mm; l max. = 44 mm. A fost obţinută din pastă grosieră, cu pietricele de diferite dimensiuni în compoziţie. Suprafaţa nu este bine netezită, aspectul general indicând puţină grijă la modelarea ei. În urma arderii în mediu oxidant, piesa a primit culoarea portocalie. Pe suprafaţa ei se pot observa numeroase fisuri şi câteva pete de nuanţă cenuşiu-închis, rezultate în urma unor arderi secundare”, mai precizează specialiștii muzeului devean.

Despre Raluca STROIA

Citește și

Colegiul Național Pedagogic „Regina Maria” Deva

Trei școli premiate la Palatul Parlamentului cu câte 5.000 de lei

Trei unităţi de învăţământ din județul Hunedoara au primit ieri la Palatul Parlamentului certificatul de …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *