glasul-hd.ro Web analytics


ActualitateAdministrație

Singura soluţie pentru Sarmizegetusa Regia: scoaterea din fondul forestier

Consiliul Judeţean Hunedoara doreşte ca întreaga suprafaţă de aproximativ 18 hectare ocupată de vestigiile antice de la Sarmizegetusa Regia (cele descoperite până acum) să nu mai fie ocupată de pădure. Tăierea a doar 100 de arbori, aprobată anii trecuţi, dar încă neexecutată, nu rezolvă problema.

Operaţiunea de extragere a 100 de arbori periculoşi din incinta Sarmizegetusei Regia mai trebuie să aştepte. Solul nu a îngheţat, iar pe un sol moale, arheologii nu sunt de acord să fie doborâţi arbori bătrâni şi de 300 de ani, chiar dacă fiecare copac este doborât „pe bucăţi”. „Am fost recent în zonă. Era zăpadă de 10 – 15 centimetri iar sub stratul de nea pământul era moale. De atunci şi până acum vremea chiar s-a mai încălzit în zonă aşa că, deocamdată, nu ne putem apuca de lucrare”, spune vicepreşedintele CJ Hunedoara, Sorin Adrian Vasilescu. „Va fi nevoie ca zona respectivă să fie declarată parchet forestier. Într-un parchet forestier, legea prevede că nu pot intra persoane neavizate, aşa că va fi nevoie să închidem, pentru o vreme obiectivul turistic. Vom anunţa însă din timp, dacă va fi cazul”, adaugă Vasilescu. În cazul în care pământul nu îngheaţă – bocnă până în aprilie, cei aproximativ 100 de copaci marcaţi pentru tăiere încă din 2016 vor mai trebui să aştepte până-n iarna viitoare. Dacă mai rezistă.

O problemă mult mai gravă

„Pe parcursul anului trecut, în incinta Sarmizegetusei Regia au căzut, în total, 25 de copaci. Doar doi erau dintre cei marcaţi pentru tăiere. Atunci când s-a făcut marcarea, au fost însemnaţi doar copacii care prezentau semne de boală. Ceilalţi copaci care au căzut nu prezentau astfel de semne. Totuşi, au căzut. Pădurea de acolo este una extrem de bătrână, are două sau chiar trei sute de ani vechime. Cred că, pentru a rezolva problema, s-ar impune scoaterea întregii suprafeţe din fondul forestier. Aici însă ne lovim de o procedură care va dura cel puţin un an, pentru că trebuie să oferim o suprafaţă similară la schimb, dar sunt şi acte ce trebuie emise, inclusiv o hotărâre de guvern care e necesară în întregul demers”, explică Sorin Vasilescu.

Problema la care se referă vicepreşedintele CJ este agravată şi de suprafaţa necesară a fi transferată. Situl de la Regia ocupă, în total 18,3 hectare. 1,2 hectare sunt eliberate de arbori (zona templelor dacice). Rămân, astfel, 17,1 hectare de pădure (ori de teren aflat la marginea unei păduri) pe care CJ trebuie să le pună la dispoziţia Romsilva, pentru a putea scoate vechea capitală dacică din fondul forestier.

În decembrie, anul trecut, încă doi arbori au căzut, la Regia. Din fericire, nu peste vestigii, de data aceasta. Între timp, zidul Porţii de Est (afectat de căderi de arbori anul trecut) cedează, iar proptele de lemn puse de angajaţii serviciului care administrează cetatea nu au nicio şansă să reziste până când va fi învinsă toată birocraţia care omoară istoria. Dacă va fi învinsă vreodată.

Back to top button
Close
Close