glasul-hd.ro Web analytics

Actualitate

Sarmizegetusa Regia, sub lupa „intereselor” ecologiste

Un nou scandal în care sunt implicați ecologiști dar și uriașe interese imobiliare a izbucnit în județul Hunedoara. Sub pretextul apărării mediului, asociațiile ecologiste, dovedite că sunt puse în slujba unor interese dubioase, încearcă să blocheze lucrările de curățare a pădurii din situl arheologic de la Sarmizegetusa Regia. Peste 25 de copaci au căzut (din cauze naturale) peste zidurile cetății de la Sarmizegetusa Regia numai anul trecut.

 

O lucrare necesară și legală

 

Dintre aceștia doar doi erau marcați, fiind identificați că ar fi degradați și în pericol să se prăbușească. Restul păreau copaci sănătoși. Și, totuși, s-au prăbușit, punând în pericol atât situl arheologic, cât și viața unor eventuali turiști. În aceste condiții, specialiștii Romsilva, în colaborare cu administratorii sitului, au decis să taie copacii periculoși, doar că „ecologiștii” nu văd cu ochi buni această măsură, acuzând custozii sitului arheologic că „defrișează” pădurea din fosta capitală a Daciei și distrug cu utilajele forestiere elemente importante ale vechii cetăți și a zonei sacre. Reprezentanții Consiliului Județean Hunedoara, care administrează situl arheologic de la Sarmizegetusa Regia, susțin că nimic din ceea ce afirmă ecologiștii nu este adevărat în condițiile în care activitatea de tăiere a arborilor marcați a fost făcută sub strictă supraveghere. Forestierii care au tăiat copacii din situl arheologic confirmă faptul că reprezentanții administrației și arheologi au fost permanent lângă echipele care au tăiat selectiv copacii marcați, din zona Sarmizegetusa Regia. „Am scos câțiva copaci care erau în pericol să cadă. Nici vorbă de defrișări sau tăierea unor copaci nemarcați. Am fost permanent supravegheați de domnii de la muzeu și din administrația obiectivului. Practic, taful nostru nu s-a mișcat nici măcar un metru fără să fie văzut de supraveghetori”, susține Ioan Vasile, unul dintre muncitorii care au participat la activitatea de tăiere a arborilor.

 

Ecologismul, doar un pretext

 

Agent Green și Fundația Dacica sunt ong-urile care atrag atenția asupra tăierii copacilor de la Sarmizegetusa, care după opinia lor afectează ireversibil situl arheologic. Fără să explice, în mod logic și credibil, cum ar putea scoaterea unor copaci care sunt gata să cadă peste zidurile cetății să afecteze situl arheologic, atât reprezentanții Agent Green, cât mai ales Aurora Pețan, președintele Fundației Dacica, critică vehement măsurile de tăiere selectivă care se desfășoară la Sarmizegetusa Regia. În spatele „îngrijorării” ecologiștilor par a fi alte interese economice, așa cum au fost și în cazul tragediei de pe Râu Alb, când un om de afaceri a fost călcat cu mașina de un ecologist și a rămas infirm pe viață.

 

Misteriosul domn Romalo

 

Unul dintre principalii susținători ai Fundației Dacica este Eduard Ioan Dan Romalo, un inginer „dacopat” pasionat de istoria dacilor, care susține diverse teze privind istoria acestora, neconfirmate de specialiști. De numele lui Eduard Ioan Dan Romalo nu se leagă doar numeroase articole despre daci, ci și unul dintre cele mai mari tunuri imobiliare date vreodată în București. Inginerul „dacopat” este personajul împroprietărit de Traian Băsescu în ultima zi a mandatului său la Primăria Capitalei cu Parcul IOR. Practic Romalo a primit 8,2 hectare de teren într-unul dintre cele mai frumoase parcuri ale capitalei. Interesul acestuia, și implicit al fundației pe care o finanțează, pentru daci și Sarmizegetusa Regia, nu este nici nouă, nici întâmplătoare. Fundația condusă de Aurora Pețan și finanțată de Romalo este proprietară a mai multor hectare de teren în jurul cetății Piatra Roșie și a unor terenuri din apropiere de Sarmizegetusa Regia. De asemenea, Fundația Dacica a făcut demersuri pentru a prelua custodia Cetăților Dacice, fiind „din umbră” principalul concurent al Consiliului Județean Hunedoara în ceea ce privește preluarea administrării tuturor vestigiilor dacice din Munții Orăștiei. Ce interese stau în spatele acestor acțiuni nu este greu de bănuit, ținând cont de antecedentele imobiliare ale lui Romalo.

4 Comments

 1. Din nou tovarasul Ciocan, corifeul lingailor mafiei institutionalizate din Hunedoara, caruia i s-a mai spus, pe buna dreptate, ca-i lipeste o garnitura de hartie igienica, isi expune dejectiile craniene! Oare cat primeste de la ”finantatori” pentru un astfel de ”articol” scabros?

 2. ce dracu cauta un rus si un tigan sa ne protejeze noua istoria ? pe ei cine-i protejeza ? daca punem doi caini salbatici sa apere stana in curand nu vom avea nimic… alo, „domnu dragnea” parca vroiai suveranitate, nationalism, cu ce , cu cine … cu astia sau altii asemenea lor ???

 3. Insidios:
  1)Dan Romalo nu a fost împroprietărit cu “parcul I.O.R.”, care iniţial, prin anii `50 ai sec. XX a avut 48 ha. Ia harta Bucureştiului din 1945 şi pe cea din 1989 pt comparaţii edificatoare….apoi scrie-ne din nou despre “antecedentele imobiliare ale lui Romalo”.
  2)Proprietari de drept al acestui teren a fost şi este familia Romalo, al cărui bunic foarte bogat a deţinut până la venirea comuniştilor în 1945 aproape întreaga suprafaţă a actualului sector trei, peste de 300(!) de hectare dintre care nepotul lui a rămas cu …8. DOAR PE O PARTE DIN ACEST TEREN s-a construit de către comunişti parcul I.O.R.
  3)Te descalifică grav catalogarea onorabilului Dan Romalo ca “dacopat”, ştiind cine este “inventatorul”acestui termen ofensator şi batjocoritor : Alexe Dan, un personaj infam care şi-a făcut o profesie din a scuipa pe istoria şi tradiţiile ancestrale ale neamului românesc.
  Dan Romalo este unul dintre personajele cheie ale odiseei celebrelor tăbliţe de plumb de la Sinaia. Ca tânăr student a avut curajul, privilegiul şi ocazia de a le fotografia pe ascuns, nu doar pe cele 34 abandonate azi în hrubele statului român, ci sute de tăbliţe(!), deci inclusiv pe cele care, deşi declarate falsuri de cei la care faci referire, istoricii “specialişti” care nici măcar nu le-au văzut/studiat, au dispărut miraculos chiar din depozitele de muzeu aflate în custodia statului român.
  Aurora Peţan : stimă şi respect ! O persoană a cărei competenţă şi onestitate este mai mare decât suma tuturor membrilor CJ HD salvator.

 4. Aţi fost plătiţi să scrieți mizeria asta de articol cu conotațiile astea? Sau e prostie pură?