glasul-hd.ro Web analytics

Actualitate

Raport ANAF pentru 2017. Opt magazine închise și confiscări de sume de peste două milioane de lei

Amenzi contravenționale în valoare de peste un milion de lei sau confiscări de sume, bunuri și venituri ilicite de peste două milioane de lei sunt doar câteva dintre sancțiunile aplicate de inspectorii antifraudă, anul trecut, în județ. De asemenea, pentru nerespectarea obligației legale de a fiscaliza încasările prin intermediul caselor de marcat, organele de control au suspendat activitatea economică a opt contribuabili.

 

În anul 2017, inspectorii din cadrul Direcției Generale Antifraudă Fiscală (DGAF) au desfășurat mai multe acțiuni de control la operatorii economici din județ. Verificările au vizat respectarea legislației financiar-contabile și respectarea obligației legale de a fiscaliza încasările prin intermediul aparatelor de marcat electronice fiscale. În urma controalelor, inspectorii antifraudă au identificat mai multe abateri de la normele legale motiv pentru care au aplicat sancțiuni contravenționale drastice. „În anul 2017, inspectorii antifraudă din cadrul structurilor regionale au verificat, în județul Hunedoara, 355 de contribuabili. Urmare a controalelor specifice efectuate, inspectorii DGAF au constatat abateri de la legislația în vigoare, pentru sancționarea cărora au dispus aplicarea a 265 de amenzi și avertismente, în valoare totală de 1.677.881 de lei și confiscarea de sume, bunuri și venituri ilicite, în cuantum de 2.396.596 de lei. De asemenea, inspectorii au suspendat activitatea economică a opt contribuabili, dintre care patru pentru neutilizarea casei de marcat, unul pentru nedotare cu aparat de marcat electronic fiscal și trei pentru încălcări ale prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, precum și interzicerea activității a șapte operatori economici care au nerespectat prevederile O.G. nr. 99/2000 privind comercializarea produselor și serviciilor de piață”, se arată într-un raport al DGAF.

 

Măsuri asiguratorii de peste opt milioane de lei pentru prejudicierea statului

 

Totodată, potrivit raportului DGAF, în cazul a trei contribuabili, inspectorii antifraudă au identificat prejudicii cauzate bugetului de stat, pentru recuperarea cărora au instituit măsuri asiguratorii în valoare totală de 8.366.303 de lei. „Menționăm faptul că, în anul 2017, direcţiile strategice de acţiune ale structurilor antifraudă au făcut analiza, investigarea şi instrumentarea, în cooperare cu organele de urmărire penală, a cazurilor de fraudă fiscală sistematică şi organizată, cu impact negativ semnificativ asupra realizării veniturilor bugetului general consolidat. De asemenea, inspectorii au efectuat controale și acțiuni de monitorizare a unor zone și domenii de activitate determinate”, au precizat reprezentanții DGAF.

 

Reducerea evaziunii fiscale – principalul obiectiv pentru 2018

 

„Referitor la obiectivele stabilite pentru anul 2018, DGAF urmărește reducerea evaziunii fiscale și a economiei subterane. În plus, se dorește creșterea conformării voluntare, potrivit obiectivelor strategice ale Agenției Naționale de Administrare Fiscală pentru perioada 2017 – 2020 și în acord cu linia de acțiune strategică privind prevenirea, descoperirea şi instrumentarea faptelor de evaziune fiscală din domeniile de activitate cu risc semnificativ de neconformare”, se mai arată în raportul inspectorilor antifraudă.