glasul-hd.ro Web analytics

Comunitate

Protestul medicilor s-a încheiat. Doctorii au acceptat să semneze contractele cu CJAS, „din respect pentru pacienți”

Toţi cei 135 de medici de familie din judeţ, care nu au semnat actele adiţionale de prelungire a contractelor din anul 2017, au „dat-o la pace” cu Casa de Asigurări de Sănătate. Doctorii au acceptat să semneze contractele cu Casa, iar începând de astăzi cei 300.000 de pacienți din județ vor putea beneficia de servicii medicale primare gratuite.

Scandalul dintre medicii de familie din județul Hunedoara și Casa Națională de Asigurări de Sănătate a fost dezamorsat. După mai bine de o săptămână de proteste, discuții și negocieri, medicii au acceptat să semneze prelungirea contractului cu Casa, până la 31 martie 2018. Asta, în condițiile în care nici unu la sută din problemele cu care se confruntă și pentru care au demarat un protest nu le-au fost rezolvate. „S-a dezamorsat situația pentru pacienții noștri, pentru că putem semna astăzi contractele. Ne bucurăm că acest demers nu a fost amânat până în ziua de 12 ianuarie, pentru că altfel erau în pericol 300.000 de pacienți din județ să rămână fără medic de familie. Menționez încă o dată că am semnat contractul doar pentru pacienții noștri. Pentru medici, semnarea contractului reprezintă o pierdere financiară, mai ales că prin protestul nostru nu am obținut nimic, poate nici unu la sută din ceea ce am cerut. Ne dorim să fim medici, să putem presta un act medical de calitate pentru pacienți, să nu mai fim împiedicați de birocrație, funcționarea sistemului informatic pe care lucrăm și dreptul la odihnă. Un exemplu scurt vă poate forma o idee de ceea ce înseamnă birocrația cu care ne confruntăm: timpul mediu alocat unei consultații este de 15 minute. Aproximativ 10 minute ne ocupăm cu lucruri administrative, iar pentru pacient ne mai rămân cinci. Aceste lucruri nu ni se par normale”, a declarat președinta Patronatului Medicilor de Familie din județul Hunedoara, Silvia Novac.

„Sănătatea, în pragul colapsului”

Medicii de familie susțin că deși protestul s-a încheiat, „sistemul de sănătate este în pragul colapsului”. Acest lucru  în principal este din cauza slabei finanțări și promisiunilor autorităților naționale neonorate. „Vreau să mulțumesc pacienților noștri care au suportat în aceste zile perioade puternice de stres și colegilor din spitale, ambulatorii și urgențe care au efectuat o muncă în plus pentru a rezolva majoritatea problemelor pacienților. În plus, mulțumim celor care s-au implicat în dezamorsarea acestui conflict, instituțiilor reprezentative ale județului și Ministerului Sănătății. Vreau să subliniez faptul că medicii de familie sunt dornici să aibă cu Casa Județeană de Asigurări de Sănătate o relație amiabilă și de respect. În concluzie, mă bucur că medicii din județul Hunedoara au reușit să dea un semnal de alarmă foarte clar că situația din sănătate nu este corespunzătoare. Sub finanțare cronică, sănătatea este în pragul colapsului și aceasta o spun pentru toți medicii din județ, nu numai pentru medicii de familie. Se gripează sistemul de sănătate și trebuie reformat din temelii”, a precizat președintele Colegiului Medicilor Hunedoara, Grigore Crișan.

Șase comune din județ, fără medici de familie

La nivelul județului există un total de 226 de medici de familie, 175 în mediul urban și 51 în mediul rural. Conform statisticilor, în județ există un deficit foarte mare de medici de familie. „În mediul urban există deja un deficit de 27 de medici, iar în rural de cinci doctori. De asemenea, avem șase comune care nu au medici de familie. Acestea sunt: Luncoi, Burjuc, Lăpugiu, Lunca Cernii, Turdaș și Cîrjiți. Populația din aceste comune a trebuit să se înscrie la alți medici din altă localitate. Ținând cont că accesul este destul de dificil, problemele care se ridică sunt importante. De cele mai multe ori se solicită serviciul 112 pentru rezolvarea unor probleme care în mod normal unele s-ar putea rezolva la un cabinet de medicină de familie. În plus, avem 31 de medici cu vârste de peste 65 de ani, care își pot continua activitatea doar dacă primesc un aviz anual de la o comisie formată la nivelul Direcției de Sănătate Publică. Ceea ce este mai grav este faptul că în următorii cinci ani, 113 medici de familie vor avea peste 65 de ani. Aceasta în condițiile în care, anul trecut un singur medic de familie a solicitat intrarea în sistem. În această situație ne întrebăm cu îngrijorare, cine va mai acorda asistență medicală primară?”, a declarat vicepreședintele Colegiului Medicilor Hunedoara, Elisabeta Irimie.