glasul-hd.ro Web analytics

Actualitate

Posibilă licitație trucată, descoperită de Romsilva. Investigația Consiliului Concurenței a pornit de la informațiile puse la dispoziție de Direcția Silvică Hunedoara

Consiliul Concurenţei a declanșat o investigație privind o posibilă trucare a unor licitații publice organizate de Regia Națională a Pădurilor – Romsilva RA, Direcția Silvică Hunedoara, pentru atribuirea serviciilor de pază la sediul administrativ al Direcției Silvice Hunedoara. Totul a plecat de la informațiile puse la dispoziția Consiliului Concurenței de către instituția din Hunedoara, care a sesizat un posibil comportament anticoncurențial al celor două companii.

 

Autoritatea de Concurenţă suspectează că cele două companii Safety Security SRL și Spartan Pază şi Protecție SRL şi-ar fi coordonat comportamentul printr-un schimb de informaţii sensibile din punct de vedere comercial, în vederea eliminării concurenţei în cadrul procedurii de achiziție publică organizată de RNP – Romsilva RA, prin Direcția Silvică Hunedoara. „Investigaţia a fost declanşată având la bază informaţii furnizate de RNP ROMSILVA RA, prin Direcția Silvică Hunedoara, care a sesizat un posibil comportament anticoncurenţial al companiilor <Safety Security SRL> și <Spartan Pază si Protecție SRL> în cadrul procedurii de achiziție publică având ca obiect <Contractul de prestări servicii de pază – D.S. Hunedoara 2017>”, se arată într-un comunicat de presă al Consiliului Concurenței. În cadrul acestei investigații, în luna decembrie 2017, Consiliul Concurenţei a efectuat inspecții inopinate la sediul celor două companii, precum și la sediul altor societăți implicate în procedura deachiziție publică, iar documentele ridicate în cadrul inspecţiilor se află în analiza Consiliului Concurenţei, în cadrul procedurii specifice de investigaţie.

 

Firmele riscă amenzi de până la 10% din cifra de afaceri

 

Potrivit sursei citate mai sus, inspecţiile inopinate constituie o etapă preliminară a investigaţiei, iar efectuarea lor nu reprezintă o antepronunţare a Consiliului Concurenţei în ceea ce priveşte existenţa unei încălcări a Legii concurenţei. „În situaţia în care Consiliul Concurenţei va constata încălcarea regulilor de concurenţă, societățile implicate riscă amenzi de până la 10% din cifra de afaceri. Cu toate acestea, companiile care cooperează cu autoritatea de concurenţă în cadrul programului de clemenţă pot obţine imunitate la amendă sau reduceri substanţiale ale amenzilor”, se mai arată în comunicat.

 

Ce spune Direcția Silvică Hunedoara

 

Direcția Silvică Hunedoara a transmis, în cursul zilei de ieri, un comunicat de presă în care explică ce s-a întâmplat și de ce a sesizat Consiliul Concurenței. Cele două firme aveau propuneri tehnice asemănătoare, aveau același administrator, dar una avea un preț mic, iar alta un preț mare. Lucru care a ridicat multe semne de întrebare comisiei de organizare a licitației. „În 24 octombrie 2017, pe baza suspiciunilor că două firme participante la o licitație publică electronică ar putea denatura concurența, Direcția Silvică Hunedoara a sesizat Consiliul Concurenței asupra faptului că două din firmele participante aveau același administrator și că au depus propuneri tehnice asemănătoare. Direcția Silvică Hunedoara a postat în Sistemul Electronic de Achiziții Publice, în 12 septembrie 2017, un anunț privind licitația publică pentru servicii de pază a sediului administrativ. După analizarea documentelor depuse, specialiștii Direcției Silvice Hunedoara au constatat că două din firmele participante, respectiv Safety Security SRL și Spartan Pază și Protecție SRL, aveau propuneri tehnice asemănătoare, inclusiv erori de redactare comune, iar cele două companii aveau același administrator. Direcția Silvică Hunedoara a sesizat imediat Consiliul Concurenței, oferind totodată și documentele care dovedeau intențiile celor două firme participante de a denatura concurența”, se arată în comunicatul de presă emis de Direcția Silvică Hunedoara. Licitația pentru paza sediului Direcției Silvice Hunedoara a fost anulată și aceasta va fi reluată.