glasul-hd.ro Web analytics

ActualitateAdministrație

Mineritul din Valea Jiului a ajuns sub cota de avarie. CEH e nevoit să facă importuri masive de cărbune pentru ca termocentralele să poată funcţiona

La finele anului trecut, Complexul Energetic Hunedoara a încheiat un nou contract de achiziţie de cărbune. Minele sale produc la sfert din capacitate, iar la soluţia care a salvat anul trecut termocentralele, exploatările SNÎMVJ, nu se mai poate apela, pentru că sunt închise. Toate.

După ce, în toamna lui 2017, a constatat că are nevoie de 60.000 de tone de cărbune pentru a-şi completa stocul pentru iarna curentă, Complexul Energetic Hunedoara a ajuns în situaţia de a cumpăra o cantitate şi mai mare. În decembrie, anul trecut a mai semnat un contract de achiziţie. De data aceasta este vorba de peste 100.000 de tone, plus încă vreo 30.000, în caz de nevoie.

Conducerea CEH evită subiectul. Totuşi, într-un răspuns scris întocmit pentru „Informaţia Văii Jiului”, directorul complexului, Viorel Stancu, afirmă: „A fost încheiat un acord cadru pentru o cantitate de  90.000 tcc cărbune energetic ( tcc- „tonă combustibil convențional” – cărbune ai cărui parametri energetici sunt greu de atins – n.red.), respectiv 105.000 tone metrice la un preț de 115,95 USD/tonă. Valabilitatea acordului cadru este de 4 luni. De asemenea, s-a încheiat și un contract subsecvent în baza acordului cadru, pentru o cantitate de 30.000 tcc, respectiv 35.000 de tone de cărbune energetic, la prețul de 115,95 USD/tonă, cu o valabilitate de 38 de zile de la data intrării în vigoare a acestuia”.

Din rău în mai rău

În 2014 se vorbea despre retehnologizarea minelor cu vreo 100 de milioane de euro. Planul a eşuat. Directorul CEH de la acea vreme, Aurel Niculescu, chiar spunea că, dacă planurile sale merg bine, în 2017 CEH ar fi „pe linia de plutire”. Niculescu a fost înlăturat la scurt timp după aceea.

S-a ajuns în această situaţie din cauză că, dintre cele patru mine ale CEH, doar cea de la Vulcan reuşeşte să producă relativ constant. Celelalte trei sunt grav afectate de lipsa investiţiilor în echipamente de producţie şi protecţie. Mina Lupeni produce la jumătate din capacitate după suspendarea producţiei în abatajul în care s-a petrecut accidentul din octombrie, anul trecut. La Lonea şi Livezeni problemele tehnice se ţin lanţ. În loc să producă 4.000 de tone pe zi, CEH produce doar vreo 2000, cantitate suficientă pentru un singur grup energetic. Doar Mintia ar avea nevoie, teoretic, de vreo 5.000 de tone zilnic. Paroşeniul de 2.000. Au fost chiar şi zile în care producţia minelor din cadrul CEH nu a depăşit 1.300 de tone.

În iarna 2016 – 2017, CEH a fost salvat de Societatea Naţională de Închideri Mine Valea Jiului (SNÎMVJ). În decembrie 2017 s-au închis însă şi ultimele exploatări din cadrul SNÎMVJ care mai produceau huilă, Uricani şi Paroşeni.