glasul-hd.ro Web analytics

Actualitate

Minerii şi-au amânat tichetele ca să-şi deblocheze vagoanele

Criza vagoanelor pentru transportul cărbunelui din Valea Jiului pare a se fi rezolvat. Minerii au fost de acord să mai aştepte încă 10 zile tichetele de masă pentru ca administraţia să plătească o mică parte din datoria pe care CEH o are către CFR Marfă.

De miercurea trecută, minele din cadrul Complexului Energetic Hunedoara au fost obligate să producă „pe stoc”. N-ar fi fost pentru prima oară. Deosebirea este că, de data aceasta, stocul s-a acumulat în curtea exploatărilor, apărând riscul ca activitatea de producţie din subteran să se blocheze.

Pe parcursul zilei de ieri, reprezentanţii Sindicatului „Muntele” s-au deplasat la Deva pentru o întrevedere pe această temă cu prefectul de Hunedoara, Fabius Kiszely. Tot ieri, sindicaliştii mineri din cadrul CEH au semnat un protocol cu administraţia complexului prin care s-au declarat de acord ca tichetele de masă, ce trebuiau să ajungă la angajaţi pe 10 februarie, să fie acordate doar pe 21 februarie. „Am semnat acest protocol pentru ca Administraţia să aibă banii cu care să plătească o mică parte din datoria către CFR Marfă şi să se deblocheze situaţia. Sperăm ca mâine (astăzi) să avem din nou vagoane la dispoziţie. Am avut de-a face cu o situaţie – limită. În toată istoria CEH nu s-a mai întâmplat să rămânem fără vagoane în care să punem cărbunele. Nu ştiu să vă comunic cifre exacte, dar CEH are o datorie de ordinul zecilor de milioane către CFR Marfă. Situaţia a apărut cu toate că, în 2017, din câte ştiu eu, CEH şi-a plătit o mare parte din restanţele înregistrate către CFR Marfă până la acel moment. Nu cred c-a fost rea intenţie din partea cuiva, pentru că şi CFR Marfă este presată de CFR Infrastructură, faţă de care are o datorie de 800 de milioane de lei”, ne-a declarat Darius Câmpean, liderul Sindicatului „Muntele”.

Managerul CEH, Viorel Stancu, nu a putut fi contactat pentru detalii.

One Comment

  1. Avem o economie falimentara. Bazata pe firme care merg pe pierderi si care nu isi platesc darile catre stat. In loc sa restructuram toate aceste gauri negre, le adancim distrugand totul in jurul lor.
    Nu vrem nici sa le privatizam ca cine trebuie de unde mai mulge.
    Vrem pensii, sanatate si invatamant? De unde banii ca astea nu platesc nimic. Asteptam dezvoltare si progres….la pastele cailor!