glasul-hd.ro Web analytics

ActualitateAdministrație

Managerul Spitalului Județean, despre situația unității sanitare: „DEZASTRUOASĂ”. Pacienții nu mai au mâncare, iar medicamentele sunt din ce în ce mai puține

Sâmbătă, la masa de prânz, pacienții Spitalului Județean de Urgență Deva au primit doar piure. Medicamentele și materialele sanitare sunt din ce în ce mai puține, magazia este goală, iar unitarea sanitară este plină de datorii. Managerul spitalului, Adina Pera-Ștefănie, susține că situația este „dezastruoasă”.

În bucătăria Spitalului Județean Deva nu mai există decât puține provizii, cu care personalul de aici trebuie să se descurce. Situația este foarte gravă, mai ales că s-a ajuns ca, sâmbătă, pacienților să le fie oferit la masa de prânz doar cartofi piure. Fără pic de carne. „Furnizorii nu ne mai aduc pentru că nu i-am plătit. Pentru hrana pentru pacienți, furnizorii sunt plătiți, nu suntem chiar atât de datornici, dar pentru faptul că ei știu că depindem de hrană, de fiecare dată pun condiția că nu ne furnizează până când nu plătim aproape la zi. Problema cu hrana nu este numai a noastră, este și a furnizorilor, pentru că nu mai vor. Eu înțeleg că ne au la mână, dar nici asta nu este corect. Alți furnizori, care nu au fost plătiți de mult mai mult timp, chiar și cei pe medicamente, sunt lăsați la o parte ca să plătim niște furnizori care ne amenință că nu ne dau hrana de care noi suntem dependenți”, a declarat managerul Spitalului Județean Deva, Adina Pera-Ștefănie. Întrebată cum ar caracteriza situația de astăzi, de la spital, aceasta spune: „Dezastruoasă! Situația este gravă și este dezastruoasă…”

Tăieri de peste tot

Pentru redresarea financiară a spitalului, care are datorii foarte mari, vor avea de suferit atât pacienții, care nu au nicio vină, dar și personalul din unitatea sanitară. Potrivit managerului, au fost angajate foarte multe cheltuieli, care acum trebuie plătite. „Au existat niște angajamente bugetare pe anul trecut, care nu au fost prevăzute în bugetul de anul acesta, și care ne urmăresc. (…) A fost o discuție cu sindicatul, vineri, și urmează să luăm o decizie, să vedem dacă reducerea sporurilor, ar aduce ceva în plus la buget. Suntem în negocieri. Unele secții au niște sporuri speciale, cum ar fi secția de Psihiatrie, mai sunt sporurile pentru gardă, care vor fi luate în discuție, dar nu a fost luată nicio decizie încă. Datoriile din spate ne urmăresc. Au fost discuții cu tot ceea ce putem să reducem”, spune Adina Pera-Ștefănie.

Nu sunt preconizate doar tăieri ale veniturilor angajaților, ci și reduceri de cheltuieli cu medicamentele. „Da, probleme cu medicația eu cred că vor exista. Dar până acum eu cred că nu ar fi trebuit să existe. Vorbim de comanda pe luna viitoare, când vor trebui reduse niște medicamente. Eu am discutat cu farmacista șefă, să identifice medicamentele foarte scumpe, și să vedem cum putem să le reducem pe acelea. Dar, la momentul acesta, farmacista șefa mi-a spus că încă mai sunt medicamente, nu de toate, într-adevăr”, a mai declarat managerul SJU Deva.

Consiliul Județean, împreună cu spitalul, caută deblocarea acestei situații la București. „Situația la spital nu e gravă de acum, ci este gravă de foarte mult timp. Vă asigur că această situație va fi remediată și nu se va mai repeta (cu referire la mâncarea pacienților n.r.). Săptămâna viitoare voi merge personal cu doamna manager la București, la Ministerul Sănătății, pentru a găsi soluții”, a declarat președintele CJ Hunedoara, Mircea Bobora.

9 Comments

 1. Atata vreme cat numirile se fac pe „pupe” nu pe competente, cat sunt pacienti care nu ar trebui sa fie in spitale, cat achizitiile se fac cu preturile cele mai mari, totul va merge prost. Incompetenta a atins dimensiuni incredibile in Romania!

 2. Doamna manager Adina Pera-Ștefănie, „E usor a scrie versuri, cand nimic nu ai a spune!”
  Până la tăieri, încercaţi să reechilibraţi bugetul prin renegocierea contractului cu „Casa” (dacă acest lucru nu a fost deja făcut). Dacă faptul generator al aşa zisului „dezastru”, este crsterea indicatorului cheltuiala cu munca vie, consultaţi vă rugăm „Programuil de guvernare al PSD (pe domnul doctor Demeter să-l întrebaţi ,sigur îl posedă, dacă nu pe doamna director Prună, cea cu retribuţia mică, pe motiv de concurs). Domnul Liviuţ, Liviuţ Dragnea de la PSD a dat cu salariile în sistemul sanitar, dumneavoastră vreţi să tăiaţi?! Asta nu bun!!! Domnul Dracnea primește memoriu cu ce doriti dumneavoastră să promovati, invers decât PSD-ul care dă, nu ia, bănuim noi înțelegând pe deplin „dezastrul” sistemului în ceea ce privește inclusiv componenta veniturilor medicilor și tuturor salariaților din sistemul sanitar asociată plecărilor masive „în afară”, dar poate mai bine pleacă astia de la Deva, că mai faceţi nişte recrutări/angajări „noi”, pe sprânceană. Asta şi altele (vezi spital nou, construcţii „bune”, CT care se tot strică si nu se repară cu lunile, că „tre să pape şi gurile de la Oraştie şi cele ale patronului cu CT din container, tot membru PSD şi el) pleacă cu adresă cu număr de înregistrare şi la domn TUDOSE şi la DNA. O să fie cât de curând fain, vă promitem. Poate aşa în sictir trimitem şi la mama dumeavoastră la Camera de Conturi, că oricum este incompatibilă cu spitalul şi cu ai lui conducători vechi şi noi.
  PS: Vă rugăm ăluia de nu vă lasă să manageriaţi după cum vă taie capu, „ctitorului/împăratului/alesului/cetăţeanului” să-i transmiteţi că suntem onoraţi să-l avem în atenţie, că ne gândim profund la el şi e inclus în lot, pardon, în memoriu şi sesizare, cu tot cu declaraţiile de avere „făcute” pe genunchii unora.

 3. Aschia nu sare departe de trunchi!
  Nici mama, nici fiica nu au ce cauta in functiile respective. Grav este ca s-au gasit tot felul de ticniti care sa gireze astfel de numiri iar rezultatul se vede.
  Ar fi interesant de aflat cine/cum ii „executa” pe cei care „nu se lasa manageriati” de gasca de iresponsabili care au distrus spitalul!!!
  Poate stie ceva dl Nistor de vreo casa…cumparata/revanduta?!?!!