glasul-hd.ro Web analytics

Actualitate

Mai puțini bani pentru„Prima Casă”

Se anunță un an greu pentru cei ce vor să cumpere locuinţă cu ajutorul programului „Prima Casă”. În 2018, statul dă cu jumătate de miliard de lei mai puţin pentru garantarea împrumuturilor, aşa că doritorii trebuie să aibă dosarele bine pregătite, ca să fie siguri că băncile le analizează în timp util, înainte să se termine fondurile.

 

Guvernul a aprobat pentru anul în curs alocarea a două miliarde de lei ca garanții în programul „Prima Casă”. Pentru anul trecut, Finanțele au avizat garanții de 2,67 miliarde lei. Simultan, va fi operată o reducere a marjei maxime de dobândă de la 2,5% la 2% nu doar pentru achiziția de locuințe, ci și pentru construcția de locuințe. Anul trecut, Executivul a aprobat o strategie pe cinci ani a programului „Prima Casă”. Aceasta prevedea, pentru 2017, un plafon anual de garanții de 2,5 miliarde lei și de aproximativ două miliarde de lei pentru anii 2018, 2019 și 2020. Pentru ultimul an al programului, 2021, plafonul garanțiilor ar urma să scadă la 1,5 miliarde lei.

În prezent, costul total al finanțărilor acordate în Program pentru achiziția de locuințe este compus din rata dobânzii ROBOR la 3 luni, plus o marjă de maximum 2% pe an, iar pentru construcția de locuințe este compus din rata dobânzii ROBOR la 3 luni, plus o marjă de maximum 2,5% pe an. La acesta se adaugă comisionul de gestiune/comisionul unic de analiză aferent Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii (FNGCIMM) pentru derularea activității de mandatar al statului, care este aprobat semestrial prin ordin al ministrului Finanțelor.

FNGCIMM are de anul acesta un nou portal online, unde există o zonă de interogare, iar beneficiarii pot afla astfel în timp real unde este dosarul şi dacă există probleme în procesare şi evaluare.

 

Cât puteți împrumuta

 

Beneficiarii programului „Prima Casă” pot lua împrumuturi de cel mult 66.000 de euro pentru locuinţe noi şi 54.000 de euro pentru locuinţe vechi, cu un avans de 5%, faţă de un avans de 15 – 25%, cât este cerut de bănci pentru un credit imobiliar standard.

Garanţiile oferite de stat au făcut ca aproape 80% din creditele ipotecare să se acorde prin programul Prima casă.

De la lansarea Programului, în 2009, până la finele lunii octombrie 2017, au fost acordate 236.138 garanții și promisiuni de garantare, în valoare totală de 20,57 miliarde lei. În primele 10 luni ale anului 2017 au fost acordate 21.672 garanții, în valoare totală de 1,88 miliarde lei, precum și 8.508 promisiuni de garantare, în valoare totală de 960 milioane de lei.