glasul-hd.ro Web analytics

ActualitateAdministrație

Licitaţia pentru restaurarea Castelului, aproape de final

Procedurile pentru desemnarea firmei care se va ocupa de proiectarea şi execuţia lucrărilor de restaurare a Castelului Corvinilor se vor finaliza în această primăvară, iar lucrările efective ar putea începe în a doua jumătate a acestui an, după cum estimează primarul Hunedoarei, Dan Bobouţanu.

„Procedura pentru desemnarea firmei de consultanţă pentru implementarea proiectului s-a finalizat. Este încă în derulare procedura pentru stabilirea firmei care se va ocupa de proiectare şi execuţie. Sunt două firme implicate, ambele din România. Acum se face evaluarea tehnică şi financiară a ofertelor. Suntem pe ultima sută de metri până la desemnarea firmei câştigătoare şi semnarea contractului. Lucrările efective sper să înceapă cel mai târziu în a doua jumătate a acestui an”, declară Bobouţanu.

O „luptă” de  patru ani

Proiectul pentru restaurarea Castelului Corvinilor are o istorie destul de lungă şi destul de zbuciumată. Administraţia condusă de Viorel Arion se gândise iniţial să încerce să obţină o finanţare europeană de 10 milioane de euro pentru cel mai important edificiu medieval din România. Apoi, Ministerul Dezvoltării a stabilit că limita maximă pentru astfel de proiecte este de 5 milioane de euro. Aşa se face că proiectul iniţial a fost împărţit în două: prima jumătate – restaurarea efectivă, a doua jumătate – crearea de atracţii suplimentare (arene de turnir, o gardă medievală, amfiteatru etc…). Cea de-a doua jumătate n-a fost însă eligibilă pe vreu axă de finanţare a Programului Operaţional Regional. Ideea a rămas însă „în picioare”, dar, deocamdată, fără sursă de finanţare.

De fapt, şi proiectul „principal” destinat Castelului a fost iniţial respins de ADR Vest şi din cauza unor erori din documentaţie (comise de angajaţi ai Primăriei), dar şi din motive absurde (lipsa literei „m” din codul monumentului, lipsa menţiunii „conform cu originalul” de pe documente trimise, de fapt, în original ş.a.m.d.). Mare parte din documentaţie a fost refăcută şi, până la urmă, proiectul a fost aprobat de Ministerul Dezvoltării. Dar seria bâlbelor administrative nu s-a oprit aici. Anul trecut, Primăria Hunedoarei a reuşit cu greu să convingă ANRMAP că la licitaţie ar trebui să poată participa doar firme avizate şi cu experienţă în domeniul restaurărilor de monumente.