glasul-hd.ro Web analytics

Actualitate

Legea 192 – aşteptări mari, rezultate puţine. În anul electoral 2016, toată lumea a evitat să spună un detaliu: minerii pensionaţi înainte de 2011 nu vor beneficia de majorări

Minerii pensionaţi înainte de 2011 nu vor beneficia de vreo majorare consistentă a pensiei în urma aplicării mult trâmbiţatei Legi 192 care ar „elimina inechităţile din sistem”. Nici siderurgiştii hunedoreni care vor avea parte de o majorare consistentă a pensiei nu sunt prea mulţi la număr.

În 2015, Parlamentul României emitea Legea nr. 192 prin care persoanele care au muncit în grupele I sau II de muncă, dar s-au pensionat înainte de 2011 şi au fost „uitate” la majorările din 2008 şi 2009, urmau să beneficieze de majorări ale punctajelor de pensie. Este vorba de o majorare de 50 la sută pentru perioada lucrată în grupa I, respectiv de 25 la sută pentru perioada lucrată în grupa a II–a.

Legea urma să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2016, Ministerul Muncii, prin Casa Naţională de Pensii având la dispoziţie 24 de luni să pună în plată pensiile recalculate în baza acesteia. Procesul a tot fost întârziat pe motiv că nu existau softurile informatice necesare. „Nu înţeleg de ce se întârzie recalcularea. Lăsaţi-o încolo de treabă, că un soft pentru transferul unor baze de date îl fac trei studenţi la informatică”, reclama Haralambie Vochiţoiu, în vara anului trecut, pe atunci senator. Între timp, problema softului a fost rezolvată, se pare, în ultimele două luni. Abia acum iese la iveală un detaliu important: minerii pensionaţi înainte de 2011 nu vor câştiga mare lucru sau nu vor câştiga deloc la pensie, după cum reiese din spusele directorului interimar al Casei Judeţene de Pensii, Ionel Ciobanu.

Stagiu de cotizare modificat pentru mineri

Legea 192 prevede ca stagiu standard de cotizare o perioadă de 30 de ani. Minerii pensionaţi înainte de 2011 au pensiile calculate la un stagiu de 20 de ani. Chiar dacă valoarea punctajelor creşte, în cazul lor, cu 50 la sută, creşte cu 50 la sută şi stagiul obligatoriu de cotizare. Pe scurt, minerii vor câştiga puţin spre nimic, la pensii. „Avem peste 12.000 de dosare de reanalizat în baza Legii 192 din 2015 însă, după cum arată acum lucrurile, să ştiţi că undeva între 80 şi 90 la sută dintre pensiile reanalizate nu vor fi majorate. Legea 192 prevede un singur stagiu de cotizare la care trebuie să ne raportăm, acela fiind de 30 de ani. Cred că vom avea 1.000, 1.500, oricum, până în 2.000 de persoane care vor beneficia de majorări, siderurgişti şi alte persoane care au avut grupa I de muncă. În cazurile în care recalcularea pe baza Legii 192 se soldează cu un cuantum mai mic decât cel aflat în plată, rămâne valabil cel aflat în plată, deci nu se micşorează nicio pensie. De la 1 iulie ar trebui să intre în plată pensiile recalculate pentru persoanele pensionate înainte de 2001, iar de la 1 noiembrie, cele pentru persoanele pensionate între 2001 şi 2011”, spune Ionel Ciobanu.

Casa Judeţeană de Pensii Hunedoara se poate aştepta la mii de procese. Asta pentru că minerii pensionaţi după 2011, în baza Legii 155, emisă în 2016, beneficiază de pensii calculate pe un stagiu de cotizare de doar 20 de ani. Apare astfel încă o inechitate în sistem. Ambele legi emise, spuneau parlamentarii de Hunedoara, erau menite tocmai să elimine nedreptăţile din sistemul de pensii. Se pare că elimină o mică parte din inechităţi şi generează altele, şi mai mari.

Merg la judecată

Reprezentanţii Ligii Pensionarilor Mineri din Valea Jiului spun că, în februarie 2016, au mers la Ministerul Muncii solicitând ca, pe Legea 192, pensiile minerilor să nu fie calculate în funcţie de un stagiu de cotizare de 30 de ani, ci de 20 de ani. Aceştia adaugă că vor primi un răspuns scris, răspuns care n-a mai apărut însă. „Cei care au lucrat 20 de ani în subteran şi nu beneficiază de majorări trebuie să dea în judecată Casa Naţională de Pensii. Avem o grămadă de procese asemănătoare câştigate. Cei care nu ştiu de unde să înceapă, se pot adresa Ligii Pensionarilor Mineri, pentru că vor beneficia gratuit de consultanţă de specialitate”, spune Ion Hortopan, preşedintele Ligii.

Ilie Toma: „Verificăm situaţia”

Deputatul Ilie Toma, fost director al Casei Judeţene de Pensii Hunedoara, spune că nu este la curent cu noutăţile apărute în ce priveşte Legea 192. Ilie Toma şi-a câştigat mandatul de deputat cu sprijinul pensionarilor. De asemenea, Ilie Toma se numără printre cei care declarau, în 2016, că 6.000 de mineri şi siderurgişti hunedoreni ar urma să beneficieze de recalcularea pensiilor pe legea amintită. „Nu sunt sigur că sunt absolut corecte estimările făcute de domnul Ciobanu. Calculele abia au început şi doar după ce avem cel puţin 80 la sută din dosare reevaluate putem face estimări în ce priveşte numărul celor care vor beneficia de majorări de pensii. Eu, ca parlamentar, m-am implicat foarte mult în deblocarea situaţiei softurilor necesare şi pentru Legea 155 şi pentru Legea 192. Mă voi documenta mai bine asupra celor semnalate de dumneavoastră, verificăm situaţia şi voi reveni cu amănunte, însă acest lucru îmi va lua două-trei zile”, ne-a declarat ieri Ilie Toma.

Back to top button