glasul-hd.ro Web analytics

Actualitate

ISJ reduce pompieristic costurile

Liderul Sindicatului Învăţământ Preuniversitar Hunedoara, Paul Rusu (foto), spune că planul de măsuri propus de Inspectoratul Şcolar Judeţean pentru a reduce cheltuielile din reţeaua şcolară este unui deficitar. Unele şcoli n-ar trebui desfiinţate, iar unele măsuri propuse de ISJ nu ar trebui luate.

„Inspectoratul Şcolar Judeţean clamează mai mereu interesul elevilor, dar, oare, este în interesul elevilor să comasezi două grupe de preşcolari şi să ajungi la o grupă de 28, când maximul permis de lege este de 20? Oare este în interesul elevilor să desfiinţezi o şcoală, cum e cea de la Dâlja Mare, unde sunt 11 elevi, iar acei copii să fie apoi nevoiţi să meargă 10 kilometri, pe drum de munte, până la Petroşani? Mai mult, se propune desfiinţarea a două şcoli din comuna Pui, Fizeş 1 şi Fizeş 2, şcoli pe care primarul de acolo doreşte să le susţină în continuare, pentru că acei copii riscă să rămână neşcolarizaţi. Nu mi se pare normal ca o doamnă inspector general adjunct să răspundă, la problema asta, spunând «Lasă, că părinţii lor au maşini performante».

Tot ce propune ISJ la Bucureşti este ghidat doar pe reducerea de costuri. Avem, de exemplu, un caz în care un domn învăţător are vârsta de pensie, dar mai poate sta un an, mai doreşte să facă asta, pentru că vrea să-şi ducă ciclul de elevi la final, dar se propune scoaterea lui la pensie doar pentru a se face o economie”, spune Paul Rusu.

Liderul sindical precizează că mai ales problemele referitoare la reducerea numărului de şcoli vor fi discutate în cadrul unei Comisii de Dialog Social care e de aşteptat să fie convocată de Prefectură pentru una dintre zilele săptămânii viitoare.

2 Comments

  1. Lipsa de educatie in toti acesti ani a dus la aceasta situatie!Lipsa educatiei ca individ, in familie,societate,economie,administratie si in politicile administrative.In Sfanta Scriptura o carte de capatai cu multe pilde bune scrie clar:putere din putere,lumina din lumna,adevar din adevar.Puterea ti-o da in primul rand pamantul pe care te nasti,din el i-ti tragi seva.Puterea ti-o da ca individ(copil,elev adolescent sau matur,student),familia.Nucleul familiei si pamantul-casa in care este asezat a fost sistematic distrus in toti acesti ani.Familiile s-au desmembrat,parintii au plecat,copii au ramas cu cine s-a putut.Nemaifiind baza economica si deci componenta sociala-familia,a disparut pleningul familial,sporul demografic!Daca statul avea grija de familie si comunitate nu ajungeam aici.Aveam copii(elevi) multi,eram bogati sufleteste si trupeste,aveam plening familial,spor demografic,comunitati durabile.Aveam casele,satele,scolile pline de copii in fiecare comunitate!La ceea ce s-a ajuns am contribuit toti,dar vinovatii principali sunt acei care ne-au condus destinele si ne reprezinta! Ca sunt institutii de stat,ONG sau niste SRl-uri raspunderea este aceeasi! Culegem ceaa ce si unde am semanat!Degeaba am avut lumina vietii nu am stiut sa o ingrijim,gospodarim.Adevarul doare dar raul vine de sus,de la cap se-n pute pestele!Si totusi mai aveti tupeu sa vorbiti!Bine ca aveti voi salarii mari,birouri calde,masini la scara si deconturi grase! Si…..ce daca aveti ,nu se vede nimic pe teren decat dezbinare,dezolare,anarhie,lipsuri,necazuri….lipsa educatiei! Cum poti tu ISJ sau sindicalist sa vii sa spui asa ceva dupa 28 de ani de conducere!Ai condus si ai construit! Ce?Acest dezastru?Traiesti ca un srl pe baza unui sistem de fapt in sinergie cu acest sistem educational fara a avea nici un rezultat compatibil cu psiho-pedagogia si conditia actuala a elevului si profesorului!Pai daca tu esti acest sistem,ISJ,tu ai construit acest sistem educational in toti acesti 28 de ani(cu participarea directa a liderilor de sindicat)cum vorbesti de anti-sistem(in alta discutie de-a noastra online)? Cum poti tu sa construiesti si sa fii impotriva a ceea ce ai realizat?Astept un raspuns!

  2. Revin si rectific in comentul anterior:SRL-uri nu SRI-uri.O gresala de tastare!Multumesc de intelegere!