glasul-hd.ro Web analytics

Comunitate

Încă un caz de trichineloză în județ

Al doilea caz de trichineloză din județ a fost confirmat în zona Hunedoara după o vânătoare la un porc mistreţ. Din fericire, nimeni nu a mâncat din porcul infestat, iar carnea a fost pusă sub sechestru şi dirijată către unităţile autorizate sanitar-veterinar pentru neutralizare.

În urmă cu o săptămână, medicii veterinari din cadrul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Hunedoara (DSVSA) au identificat primul focar de trichineloză la o gospodărie din Călan. Din fericire, focarul a fost distrus iar oamenii nu au apucat să consume carnea contaminată. La câteva zile după acest incident, medicii au mai identificat un caz de trichineloză. De această dată, boala provocată de parazitul Trichinella spiralis a fost depistată la un porc mistreț, vânat pe un fond de vânătoare din zona Hunedoarei. „Pe parcursul acestui an, în urma efectuării examenelor trichineloscopice au fost depistate două cazuri de infestație cu Trichinella spiralis la carnea provenită de la un porc domestic sacrificat pentru consum familial într-o gospodărie din Călan și la carnea provenită de la un porc mistreț împușcat pe fondul de vânătoare de la Hunedoara. Ambele cazuri au fost confirmate de către Laboratorul Sanitar Veterinar Județean Hunedoara. Au fost aplicate procedurile legale de notificare, declarare a cazurilor de trichineloză și s-au dispus măsuri de confiscare și distrugere a cărnii și subproduselor conform legislației în vigoare”, a declarat purtătorul de cuvânt al DSVSA Hunedoara, Leontin Laslău.

Amenzi de peste 11.000 de lei pentru neregulile din magazine

În perioada 24 noiembrie-19 decembrie, inspectorii din cadrul DSVSA Hunedoara au efectuat controale în domeniul siguranței alimentelor și a sănătății/bunăstării animalelor. În urma verificărilor, în domeniul siguranței alimentelor au fost dispuse nouă sancțiuni contravenționale în valoare de 11.200 lei și 35 de avertismente. Principalele neconformități au fost: etichetare defectuoasă sau lipsa acesteia, depozitare și manipulare necorespunzătoare a produselor alimentare și neîntreținerea corespunzătoare a spațiilor și ustensilelor din dotare. În domeniul sănătății animalelor, în urma controalelor a fost aplicată o amendă contravențională în valoare de 720 lei și cinci avertismente. Conform reprezentanților DSVSA, sancțiunile au fost aplicate pentru neidentificarea și neînregistrarea animalelor și comercializarea acestora în târguri fără să fie însoțite de documentele sanitar veterinare legale.