glasul-hd.ro Web analytics

Comunitate

Festivalul oamenilor de zăpadă, săptămâna aceasta, la Straja

Hunedorenii, dar în special micuții sunt așteptați săptămâna aceasta în stațiunea montană Straja pentru a lua parte la unul dintre cele mai frumoase și originale festivaluri din țară. Este vorba despre Festivalul oamenilor de zăpadă, eveniment care a debutat ieri și se desfășoară pe tot parcursul acestei săptămâni.

Asociația cabanierilor „ProStraja” organizează în perioada 5-10 februarie o nouă ediție a Festivalului oamenilor de zăpadă. Concursul presupune crearea celor mai frumoși, hazlii, nonconformiști și deosebiți oameni de zăpadă. În plus, pe perioada festivalului, în fiecare seară vor avea loc concursuri și activități distractive pe pârtie. Conform organizatorilor, sâmbătă, 10 februarie, va avea loc jurizarea celor mai frumoase „capodopere” și festivitatea de premiere. Festivalul a pornit ca o încercare de a se realiza cel mai mare om de zăpadă din lume, ceea ce s-a şi întâmplat la prima ediţie. Recordul mondial nu a fost omologat pentru că la faţa locului n-a ajuns niciun reprezentant de la „Guinnes Book”. Evenimentul a avut un succes răsunător încă de la prima ediție, iar de atunci sunt turişti care vin special la Straja pentru a-şi arăta creativitatea. Anii trecuți, cele mai apreciate creații din zăpadă au fost o mireasă cu voalul de patru metri, un om de zăpadă pompier sau un cuplu de îndrăgostiți de Valentine’s Day.

Se schiază pe toate pârtiile

În Straja sunt amenajate 12 pârtii de schi, fiecare fiind echipată cu instalaţie de transport pe cablu (teleschi). Cinci dintre acestea beneficiază şi de instalaţie de nocturnă, făcând astfel posibilă utilizarea pârtiilor până seara târziu. Sunt întreţinute cu ajutorul utilajelor de bătătorit zăpada, ratrac-uri, pentru a le menţine în condiţii cât mai bune de schi. Conform reprezentanților Salvamont, stratul de zăpadă măsoară 50 de centimetri, drept urmare pe toate pârtiile se schiază în perfecte condiții. Prin cele 12 pârtii de schi, staţiunea Straja însumează aproximativ 26 km de domeniu schiabil. În sezonul 2016-2017 a fost inaugurat telescaunul de pe Pârtia Constantinescu, iar din sezonul 2017-2018 turiștii sunt așteptați cu un nou telescaun, în locul teleschiului 2.