glasul-hd.ro Web analytics

Actualitate

Din greşeală în greşeală spre… încurcătura totală. Povestea blocului ANL îngheţat din Deva s-ar putea repeta şi la Hunedoara

Agenţia Naţională pentru Locuinţe se pare că insistă pe respectarea unui proiect tehnic chiar dacă este prost. Primăria Hunedoarei cere ca noul bloc ANL din oraş să fie dotat cu centrale individuale de apartament, şi nu cu centrale de scară, pentru a evita episoade de genul celui care se petrece acum la Deva, în blocul ANL din zona Bejan.

Aproximativ 100 de locatari ai blocului ANL din Deva stau de zile bune în frig pentru că furnizorul de gaz metan a „închis robinetul” care duce spre centrala de scară pe care o deţine imobilul, din cauza unor datorii neplătite. Majoritatea celor 100 sunt victimele indiferenţei Primăriei Deva, care nu a fost îndeajuns de vigilentă astfel încât să se asigure că toţi locatarii blocului îşi respectă obligaţiile de chiriaşi, sau că banii încasaţi de la chiriaşi pentru căldură ajung la furnizor.

La Hunedoara este foarte aproape de finalizare un bloc ANL, situat la limita dintre Micro 7 şi Micro 6, cu 60 de apartamente şi 20 de garsoniere. Tocmai pentru a preveni situaţii de genul celei de la Deva, cu câteva săptămâni în urmă, Primăria Hunedoarei a solicitat Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe (instituţia care finanţează lucrarea) să modifice proiectul tehnic astfel încât instalaţia de încălzire să nu se mai bazeze pe centrale termice de scară, ci fiecare apartament sau garsonieră să aibă o centrală termică murală (obişnuită). Cu trei zile în urmă, ANL a răspuns că proiectul tehnic nu poate fi modificat, după cum spun reprezentanţii Primăriei Hunedoara, lucru negat de însuşi directorul agenţiei, Andrei Cosmin Ţurcanu: „Proiectul pentru blocul de la Hunedoara la care faceţi referire este unul mai vechi şi aşa avea prevăzute centrale termice de scară. Noi analizăm ideea avansată de Primărie şi i-am cerut şi Primăriei Hunedoara să facă o analiză detaliată a variantei de a avea acolo centrale termice de apartament. Nu pot să dau acum un verdict în ce priveşte pe care dintre variante se va merge, pentru că, repet, chestiunea este încă în analiză”.

Bobouţanu condiţionează transferul

„Cei de la ANL ne-au trimis o hârtie în care spun că instalaţia de încălzire a blocului se va face cu centrale de scară. Nu suntem de acord cu această soluţie din mai multe motive. Primul: o centrală de scară este foarte scumpă, iar în aceiaşi bani s-ar putea cumpăra câte o centrală termică de apartament pentru fiecare dintre cele 80 de unităţi locative din bloc. Al doilea: nu vrem să ne trezim că avem probleme de genul celor care am înţeles că se înregistrează la Deva – oameni nevinovaţi să fie obligaţi să stea în frig. Al treilea: relaţia furnizorilor de utilităţi cu fiecare consumator în parte reduce la maximum şansele apariţiei unor situaţii neplăcute pentru oameni care înţeleg să-şi achite la timp obligaţiile. Le-am transmis celor de la ANL că, în cazul în care insistă să meargă mai departe cu ideea centralelor de scară, noi o să refuzăm să preluăm blocul”, declară primarul Hunedoarei, Dan Bobouţanu.

Puteți citi și:

Lăsați fără gaz, în plină iarnă. Peste o sută de persoane care locuiesc în blocul ANL 3, din Deva, au fost debranșate de furnizorul de energie, din cauza datoriilor