glasul-hd.ro Web analytics

AgriculturăComunitate

Datori vânduți la APIA. Mii de fermieri trebuie să înapoieze subvențiile încasate în mod necuvenit

Aproximativ 4.000 de fermieri din județul Hunedoara sunt nevoiți să înapoieze subvențiile încasate de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură deoarece acestea au fost încasate în mod necuvenit. Valoarea totală a debitelor acumulate de fermieri este de aproximativ patru milioane de euro.

Au omis, intenționat sau din greșeală, să respecte toate condițiile impuse de APIA pentru încasarea subvențiilor și acum sunt buni de plată. Este cazul a mii de fermieri din județul Hunedoara care, în perioada 2007-2016, au încasat bani în mod necuvenit de la agenție. La această decizie au ajuns reprezentanţii APIA, după ce au desfăşurat o serie de controale la hunedorenii care au solicitat subvenţii. Potrivit reprezentanţilor instituţiei, în decursul a zece ani, aproximativ 4.000 de fermieri au adunat debite în valoare de aproximativ patru milioane de euro. Motivul pentru care, acum, fermierii sunt buni de plată se datorează faptului că declaraţiile făcute de aceştia nu corespundeau cu realitatea din teren. „La nivelul județului avem aproximativ 4.000 de fermieri care în perioada 2007-2016 au adunat în total 7.246 de debite. Valoarea totală a debitelor acumulate în decursul anilor a ajuns la 17.752.000 lei (echivalentul a aproximativ patru milioane de euro), sumă care trebuie restituită agenţiei. Motivele se datorează nerespectării condiţiilor de agromediu, supradeclarării, nerespectării dimensiunilor înscrise în titlurile de proprietate etc. Aici nu este vorba despre subvenții încasate ilegal, ci doar în mod necuvenit. Spre exemplu, dacă fermierii depun cererea pentru încasarea subvențiilor și nu aduc toate actele până la sfârșitul campaniei de primire a cererilor, atunci sunt penalizați și acumulează debite. În plus, dacă fermierul declară în cererea de plată că va semăna porumb și el plantează grâu, la control acest lucru se va identifica, iar fermierul va fi penalizat”, a precizat directorul APIA Hunedoara, Marcel Socol.

72 la sută din sumă a fost recuperată

Din fericire, judeţul Hunedoara este printre primele din ţară în ceea ce priveşte recuperarea banilor de la fermierii obligaţi să restituie subvenţiile. Din întreaga sumă datorată de fermieri, APIA mai are de recuperat doar 28 la sută. „Până acum am reuşit să recuperăm 72 la sută din suma totală a debitelor adunate în ultimii zece ani, ceea ce reprezintă 12.712.000 lei. Practic, fermierii mai au de înapoiat agenției suma de 5.039.000 lei”, a adăugat Marcel Socol. Modul de recuperare a subvenţiilor este de cele mai multe ori prin compensare cu plăţile care ar trebui să ajungă la fermieri în următoarele campanii. Foarte rar se restituie, voluntar, suma încasată necuvenit. Totuşi, în momentul în care fermierul a fost înştiinţat că trebuie să restituie subvenţiile şi nu respectă acest lucru sau nu ţine cont de el, reprezentanţii agenţiei apelează la executarea silită, care este efectuată de ANAF.

Back to top button