glasul-hd.ro Web analytics

Actualitate

Cum are ISJ de gând să facă economii

Deşi Inspectoratul Şcolar Hunedoara a tras cât a putut de timp, în ianuarie, când a venit vorba de măsurile cerute de fostul ministru al educaţiei pentru reducerea cheltuielilor din reţeaua şcolară, propunerile sale au ieşit, până la urmă la iveală. Pe lângă desfiinţarea a 18 şcoli primare, toate din mediul rural, şefii ISJ Hunedoara propun alte 16 măsuri pentru reducerea cheltuielilor.

 

În lista de propuneri transmisă Ministerului Educaţiei de Inspectoratul Şcolar Hunedoara se arată că închiderea celor 18 şcoli începând din toamnă va duce la reducerea posturilor de îngrijitoare şi muncitori necalificaţi dar şi la diminuarea de norme didactice. „Comasarea claselor sau grupelor din învăţământul simultan, care funcţionează sub efectivele prevăzute de lege, acolo unde este posibilitatea” este o altă propunere făcută de ISJ.

Inspectoratul mai are în vedere diminuarea numărului de opţionale predate în fiecare unitate de învăţământ astfel încât să scadă sumele pentru „plata cu ora”.

 

Pensionarii pleacă, personalul rămas munceşte mai mult

 

Pe lista de propuneri a ISJ mai figurează neocuparea posturilor care se vacantează în lunile următoare, sarcinile urmând să fie preluate de personalul rămas, dar şi menţinerea pensionarilor în activitate „numai în şcolile care se încadrează în bugetul calculat în baza costului standard per elev sau preşcolar”. De asemenea se propune renunţarea la posturile didactic-auxiliare şi la cele nedidactice ocupate de pensionari, în regim de cumul cu pensia.

Planul de reducere a cheltuielilor propus de ISJ mai prevede şi comasări de clase, chiar dacă vor rezulta astfel clase cu efective peste cele prevăzute de lege, după cum spun surse sindicale.

„Funcţionarea grupelor de intensiv şi bilingv în condiţiile încadrării în bugetul aprobat” şi „respectarea graficelor de concedii de odihnă anuale, pentru evitarea compensării în bani a concediilor, la încetarea raporturilor de muncă”, sunt alte două măsuri propuse de ISJ.

Inspectoratul Şcolar ar mai dori ca în loc de paznici, şcolile să aibă sisteme de supraveghere video şi alarmare şi spune că „se are în vedere posibilitatea externalizării serviciilor de curăţenie, de întreţinere şi reparaţii în unităţile de învăţământ”.

 

2 Comments

  1. Sistem pastorit de „Dialogul Social”:Aici se vede capacitatea mintilor acelor care ne conduc destinele de 28 de ani!Unii dintre ei vesnici,antici si de demult specialisti adevarati in administrare de „sereleuri” pe spatele institutiilor,societatii,economiei romanesti,deci pe spatele nucleului familial!Profesorii si familiile lor fac si ei parte din acest mare nucleu al familiei de romani!I-ati adus in situatie de”Second Hand”rezultatul fiind un „fake”old -news,vorba unui lider extraordinar cand pro cand anti-sistem!No asta este,daca atat putem!Ura,ura,ura!