glasul-hd.ro Web analytics

Comunitate

Criză de forță de muncă în județ. Soluție: învățământul dual profesional (GALERIE FOTO)

Reprezentanții mediului economic din județul Hunedoara se confruntă cu o gravă criză de forță de muncă, iar aceasta este cauzată de faptul că meseriași nu se mai găsesc și zilnic crește numărul asistaților social. În sprijinul angajatorilor vin reprezentanții Inspectoratului școlar care doresc să formeze cât mai multe clase de învățământ dual și profesional, unde tinerii pot primi o calificare profesională, pentru ca mai apoi să poată lucra la firmele din județ.

Ajutoarele sociale, lenea sau lipsa responsabilității sunt doar câteva dintre criteriile care încurajează ne-munca. Deși la nivelul județului există sute de locuri de muncă, majoritatea șomerilor aleg să beneficieze de ajutoare sociale sau să „lucreze cu ziua” decât să se angajeze cu program normal la o firmă. Se caută crescători de animale, electricieni, mecanici, ospătari, bucătari, tâmplari, instalatori, dulgheri, spălători, vopsitori, tinichigii, ingineri, chiar șefi pe diverse departamente, dar cu toate acestea operatorii economici se plâng că nu au cu cine lucra. Din păcate, județul Hunedoara, la fel ca și multe alte județe din țară, se confruntă cu o criză de forță de muncă. În disperare, angajatorii hunedoreni afişează zilnic, în diverse locuri, anunţuri de angajare în speranţa ca necesarul de personal să fie acoperit. În plus, şi rubricile de mică publicitate din ziarele locale sunt „invadate” de astfel de anunţuri, dar şomerii, şi în special tinerii, preferă să obţină un ajutor financiar de la stat decât să muncească. Constrânși de lipsa de personal, majoritatea angajatorilor sunt dispuși să „pluseze” în ceea ce priveşte valoarea remuneraţiilor şi a facilităţilor oferite, dar chiar și așa nu se găsesc oameni dornici de muncă. „Nu mai avem oameni calificați, nu mai avem cu cine munci și indiferent de facilitățile oferite și de salariu oamenii nu sunt interesați. Situația este cu atât mai gravă cu cât tinerii preferă să stea, să nu facă nimic și să primească ajutor social. Este o gravă criză de forță de muncă în toate domeniile și ne gândim chiar să aducem oameni din alte țări pentru că altfel rămânem fără personal”, sunt de părere angajatorii.

Învățământul dual și profesional – o posibilă soluție

Camera de Comerț și Industrie Hunedoara în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Hunedoara și cu instituțiile reprezentate în Comitetul Local de Dezvoltare a Parteneriatului Social (C.L.D.P.S.) Hunedoara au organizat, ieri, o întâlnire de informare și consultare a operatorilor economici, privind oportunitățile de solicitare de școlarizare în învățământul dual și în învățământul profesional, pentru anul școlar 2018 – 2019. Potrivit reprezentanților IȘJ, această nouă formă de învățământ este o soluție concretă pentru stoparea crizei forței de muncă. „O prioritate pentru Inspectoratul școlar este învățământul dual și profesional. Încercăm să cuprindem în oferta educațională de anul viitor cât mai multe clase de învățământ dual care să corespundă nevoilor angajatorilor. Învățământul dual este un tip de învățământ profesional și tehnic care combină învățarea la locul de muncă într-o companie cu educația și formarea profesională într-o unitate de învățământ. Astfel, tinerii obțin o calificare profesională, concomitent cu continuarea studiilor, și au șanse mult mai mari să obțină un loc de muncă la finalul acestora. De aceea, ne adresăm angajatorilor din județ să încheie parteneriate cu școlile, să sprijine această formă de învățământ pentru ca în final să poată beneficia de tineri calificați”, a declarat inspector de specialitate în cadrul IȘJ Hunedoara, Dana Luiza Cioară.

Reprezentanții mediului de afaceri din județ îmbrățișează învățământul dual. „Eu sunt total de acord cu aducerea tinerilor în câmpul muncii. Sunt persoane care vin la noi la angajare și au opt clase. Eu nu le pot califica că legea îmi impune să aibă cel puțin 10 clase pentru a obține o calificare. Din punctul meu de vedere, este foarte bine venit acest învățământ dual, pentru ca tinerii care nu au capacitatea și posibilitatea să facă un liceu, să facă o școală profesională unde pot primi o calificare. Sunt tineri care pot să facă studii superioare și sunt alții care nu, și aceia se pierd. Azi-mâine o să avem doar șomeri, necalificați, tineri cu opt clase și asta va fi. Cred cu tărie că eliminarea pomenilor de orice fel ar fi o soluție pentru ca noi toți (n. red. angajatorii) să avem oameni calificați și dornici să muncească”, a menționat Dorina Bur de la Sarmismob SA.