glasul-hd.ro Web analytics

Actualitate

Contracte de finanţare pentru IMM-uri. Hunedoara a dominat „sesiunea” de contractare de ieri, la ADR Vest

Mai multe microîntreprinderi şi firme mici şi mijlocii din judeţ au cerut finanţări europene pentru a se dezvolta. Multe dintre ele au şi reuşit să ajungă la momentul semnării contractului de finanţare. E vorba despre sume nerambursabile cuprinse între 88.000 şi 350.000 de euro (în cazul firmelor din judeţ), valoarea acestora ajungând în cazul unor proiecte din Timiş şi Arad la aproape un milion de euro.

Agenţia pentru Dezvoltare Regională Vest a semnat ieri, la Timişoara, contracte de finanţare pentru 18 proiecte depuse de microîntreprinderi şi IMM-uri din judeţele Timiş, Arad, Caraş – Severin şi Hunedoara. Cele mai multe proiecte contractate ieri, nouă la număr, au fost depuse de firme hunedorene. În acest „clasament”, locul secund a fost ocupat de Timiş, cu cinci proiecte, pe poziţia a treia a fost judeţul Arad cu 3 proiecte, iar judeţul Caraş – Severin a avut ieri un singur proiect pentru care s-a semnat contract de finanţare.

De la mixere de beton la mixere audio

În general, firmele hunedorene care au semnat ieri contracte de finanţare au solicitat şi vor obţine bani europeni pentru a-şi dezvolta activitatea. Unele, care activează, de exemplu, în domeniul maselor plastice, producţiei de mobilier sau cel al construcţiilor au cerut bani pentru a-şi cumpăra utilaje şi echipamente, altele pentru a-şi spori capacitatea de cazare (cazul unei firme care activează în turism), iar altele pentru a porni de la aproape zero (cazul unui hunedorean care intenţionează să îşi amenajeze un studio profesional de înregistrări audio, proiect în valoare de 100.000 de euro). Banii europeni acordaţi în baza acestor contracte reprezintă procente cuprinse între aproximativ 70 şi 90 la sută din valoarea totală a investiţiei.

Bugete total depăşite

„Proiectele contractate (ieri – n.red.) cumulează o valoare totală de 9,04 milioane euro, finanțarea nerambursabilă fiind de 4,74 milioane euro (la cursul Inforeuro de 4,644 lei/euro).

14 din cele 18 contracte semnate astăzi (ieri – n.red.) au fost depuse în cadrul apelului de proiecte 2.1A Microîntreprinderi. În cadrul acestui apel de proiecte au fost depuse 364 de proiecte cu o valoare a finanțării nerambursabile de 55,14 milioane euro – valoare ce reprezintă 200,07% din alocarea regională pentru acest apel de proiecte (alocarea regională este de 27,56 miloane de euro). Dintre acestea, 98 de proiecte au fost contractate, 108 proiecte sunt transmise la Autoritatea de Management POR spre contractare, 13 proiecte se află în etapa de precontractare, iar 145 de proiecte au fost respinse, retrase sau reziliate.

De asemenea, celelalte 4 proiecte contractate astăzi (ieri – n. red) au fost depuse în cadrul apelului de proiecte 2.2. IMM. În cadrul acestui apel de proiecte au fost depuse 68 de proiecte cu o valoare a finanțării nerambursabile de 36,02 milioane euro – valoare ce reprezintă 176,92% din alocarea regională pentru acest apel de proiecte (alocarea regională este de 20,36 miloane de euro). Dintre acestea, 8 proiecte au fost contractate, 32 proiecte sunt transmise la Autoritatea de Management POR spre contractare, 14 proiecte se află în etapa de precontractare, iar 14 de proiecte au fost respinse sau retrase”, se arată într-un comunicat al ADR Vest, instituţie care mai precizează că  stât apelul de proiecte destinat microîntreprinderilor, cât și cel destinat IMM-urilor sunt, în prezent, închise.