glasul-hd.ro Web analytics

Eveniment

Condamnări grele în dosarul „Hidra”, după 12 ani de la primele arestări

Mafia fierului vechi din Hunedoara a fost condamnată la ani grei de închisoare, în urma unui proces care a durat aproape 12 ani. 46 de persoane implicate în furtul de fier vechi de pe platforma siderurgică Arcelor Mittal Hunedoara, fosta Siderurgica SA, au primit diferite pedepse, între care cea mai mare este de 14 ani. Sentința nu este definitivă, ci poate fi atacată.

Dosarul mafiei fierului din Hunedoara, cunoscut şi sub denumirea de „Hidra”, a fost realizat în 2006 de procurorii DIICOT Diana Pecincu şi Mircea Adrian din cadrul DIICOT Hunedoara. La megaacțiunea de la acea vreme, au participat toți procurorii DIICOT Hunedoara și Sibiu, printre care s-a aflat și actualul procuror-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, dar și ofițerii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Alba Iulia, în frunte cu șeful structurii, comisarul-șef Traian Berbeceanu. Au fost trimişi în judecată 52 de inculpaţi în decursul anului 2007. Liderii grupului infracţional sunt Raita Andrei Gheorghe – zis şi „Endre” – şi Ioniţă Gheorghe – zis şi „Ghiţă Francezul”.

Cea mai grea pedeapsă, de 14 ani de închisoare, a revenit lui Raita Andrei Gheorghe, alias „Endre”, care a fost condamnat pentru comiterea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, tentativă de omor calificat, tâlhărie, deținere de droguri de mare risc, ultraj contra bunelor moravuri și furt calificat. A urmat apoi Samson-Marin Varga, care a fost condamnat la 11 ani şi 6 luni. Ioniță Gheorghe, zis „Ghiță Francezul”, a primit 5 ani de închisoare, iar Florin Dumitraș, zis „Caratistul”, 6 ani cu executare. Ceilalți 42 de inculpați au primit pedepse cuprinse între 9 ani de închisoare și un an de închisoare cu suspendare, cu diferite termene de încercare și interzicerea unor drepturi. De asemenea, pentru două persoane, procesul a încetat, deoarece acestea au decedat.

Despăgubiri către Arcelor Mittal Hunedoara

Instanța a dispus obligarea mai multor inculpați la plata unor despăgubiri civile către societatea Arcelor Mittal Hunedoara, fosta Siderurgica SA, sumele de bani reprezentând contravaloarea fierului vechi sustras de pe platforma siderurgică de către condamnați. Cea mai mare sumă se ridică la 9,29 milioane de lei și va trebui să fie achitată de către Marius Barticel, în solidar cu o firmă din Hunedoara, pentru o cantitate de 20.000 de tone de fier vechi. „Instanţa obligă inculpatul Marius Barticel, în solidar cu partea responsabilă civilmente SC MM&S SRL Hunedoara, la plata sumei de 9.292.238 lei, aferentă cantităţii de 20.535.818 kg fier. Inculpatul Florin Dumitraş, în solidar cu partea responsabilă civilmente SC F&M ME SRL Hunedoara, la plata sumelor de: – 226.353,74 lei, reprezentând contravaloarea cantităţii de 1.245.5500 kg scoarţă metalică sustrasă; – 250.464,85 lei, aferentă cantităţilor de 185.776 kg fier şi 1.069.225 kg scoarţă metalică, sustrase de alte persoane şi primite la centrul de colectare”, se arată în sentință.

Grupări extrem de periculoase

Primele arestări în dosarul „Hidra” au avut loc în 13 iulie 2006, când 27 de persoane implicate în furturile de fier vechi din combinatul siderurgic au fost reținute de către polițiștii din cadrul BCCO Alba, la capătul unei acțiuni care a fost pregătită câteva luni împreună cu procurorii DIICOT. La momentul arestărilor, anchetatorii au afirmat că suspecții făceau parte din două grupuri rivale, în care erau incluși, pe lângă hoții de fier vechi, administratori ai unor firme de colectare a deșeurilor feroase, precum și personal al unei firme care se ocupa cu paza combinatului siderurgic. „Am reușit să-i arestăm pe membrii celor mai puternice organizații din Hunedoara. Este vorba de gruparea <Endre>, condusă de Andrei Raita, și de gruparea <Ghiță Francezu’>, al cărei lider este Gheorghe Ioniță. Ambele grupări aveau un stil de organizare prin care dirijau furturile de fier vechi din incinta combinatului Mittal Steel”, declara, pe 13 iulie 2006, șeful BCCO Alba, Traian Berbeceanu. Membrii ambelor grupări au mai fost implicați în tentative de omor, tâlhării, vătămări corporale, șantaje, perceperea de taxe de protecție, furturi, trafic și consum de droguri.

Doi dintre inculpații din acest dosar, Florin Dumitraș și Ioniță Gheorghe, au fost martorii DIICOT în dosarul „Traian Berbeceanu”, mărturiile lor fiind demontate în instanță de alte persoane și de probe.