glasul-hd.ro Web analytics

Sport

Ce crede preşedintele FRF Burleanu despre barajul de promoare în Liga a 3-a

Prezent la Deva cu ocazia alegerii lui Cristian Petrean în funcţia de preşedinte al Asociaţiei Judeţene de Fotbal Hunedoara, preşedintele Federaţiei Române de Fotbal, Răzvan Burleanu, a răspuns printre alte întrebări ale presei şi la aceea referitoare la barajul de promovare din Liga a 4-a în Liga a 3-a din acest an.

După cum se ştie, deşi în linii mari poate părea acelaşi ca la precedentele trei ediţii, cu cele 42 de campioane judeţene (inclusiv a Bucureştiului) împerecheate în 21 de partide eliminatorii tur-retur, câştigătoarele urmând să urce în al treilea eşalon fotbalistic al ţării, sistemul de promovare a suferit o modificare semnificativă.

Şi totuşi, putem juca a treia oară la rând cu Timişul

„Am luat în cadrul Federaţiei decizia să tragem la sorţi echipele care se întâlnesc în barajul de promovare în Liga a treia deoarece am considerat că aşa e mai corect. Alternativa era să stabilim dirijat perechile din baraj, ceea ce nu ni s-a părut în regulă, pentru că ar fi lăsat loc la diverse suspiciuni şi interpretări. Am păstrat varianta cu tragerea la sorţi, noutatea fiind că aceasta se va face în cadrul unor regiuni geografice, şapte la număr, fiecare cuprinzând câte şase campioane judeţene. Ştiu, a apărut situaţia pe care aţi menţionat-o, cu Hunedoara şi Timişul întâlnindu-se de două ori consecutiv la baraj, dar repet, nu cred că era corect să dirijăm noi, Federaţia, cine cu cine să joace sau să nu joace într-un anume an. Campioana judeţeană a Hunedoarei poate cădea cu oricare dintre câştigătoarele ligii a patra din Arad, Caraş, Timiş, Gorj sau Mehedinţi, numai sorţii vor decide cine cu cine va juca”, a spus Burleanu, întrebat exact despre această posibilitate a campioanei judeţului nostru de a se confrunta din nou cu o „fiară neagră” din Timiş.

Reamintim, atât în 2016 cât şi în 2017 câştigătoarele Ligii a patra hunedorene au suferit corecţii severe din partea omoloagelor lor din Timiş. Acum doi ani Hercules Lupeni a fost zdrobită de  Ripensia Timişoara cu 4 – 0 şi 3 – 0, iar anul trecut Inter Petrila a fost învinsă şi ea în ambele manşe de ACS Ghiroda cu 2 – 1 şi 3 – 1.

Aşadar, există varianta roză a unui joc cu campioana Mehedinţiului (judeţ care nu există cu nici o echipă pe harta fotbalistică a primelor trei ligi din România) sau cea horror a reeditării unui duel cu Timişul, deşi nici Aradul nu e deloc departe valoric de vecinul său din sud.

Doar o echipă hunedoreană a promovat în ultimii opt ani

Din 2010 încoace o singură campioană a judeţului Hunedoara a reuşit să câştige barajul interjudeţean şi să ajungă în Liga a treia, aceasta fiind CNS Cetate Deva. În rest, de la precedenta performanţă de acest gen, înregistrată în ediţia 2009, când Dacia Orăştie câştiga cu 1 – 0 în faţa Victoriei Deveselu, campioana din Mehedinţi, nici o altă reprezentantă a noastră în afară de Cetate nu a mai reuşit să treacă de baraj, indiferent dacă acesta s-a disputat în manşă unică sau în sistem tur-retur.

Iară şi rezultatele din această perioadă. În 2010, FC Hunedoara – Unirea Floreşti (Cluj) 0 – 2; în 2011, Jiul Petroşani – Flacăra Făget (Timiş) 0 – 1; în 2012, CS Vulcan – Şoimii Pâncota (Arad) 1 – 5; în 2013, Universitatea Petroşani – Ştiinţa Turceni (Gorj) 0 – 2; în 2014, Retezatul Haţeg – UTA Bătrâna Doamnă (Arad) 0 – 2; în 2015, Cetate Deva – Gilortul Târgu Cărbuneşti (Gorj) 8 – 2 şi 3 – 1, singura calificare; în 2016, Hercules Lupeni – Ripensia Timişoara (Timiş) 0 – 4 şi 0 – 3; în 2017, Inter Petrila – ACS Ghiroda (Timiş) 1 – 2 şi 1 – 3.

Iată componenţa celor şapte regiuni

Regiunea 1 Nord-Est:

Bacău, Botoşani, Neamţ, Iaşi, Suceava, Vaslui

Regiunea 2 Nord-Vest:

Bihor, Bistriţa Năsăud, Cluj, Maramureş, Satu Mare, Sălaj

Regiunea 3 Centru:

Alba, Braşov, Mureş, Covasna, Harghita, Sibiu

Regiunea 4 Vest:

Arad, Caraş Severin, HUNEDOARA, Timiş, Gorj, Mehedinţi

Regiunea 5 Sud-Vest:

Dolj, Olt, Vâlcea, Argeş, Teleorman, Dâmboviţa

Regiunea 6 Sud:

Călăraşi, Giurgiu, Ialomiţa, Bucureşti, Ilfov, Prahova

Regiunea 7 Sud-Est:

Brăila, Galaţi, Tulcea, Constanţa, Buzău, Vrancea