glasul-hd.ro Web analyticsActualitate

Carnaval de poveste la „Teglas Gabor”. Prichindeii au „făcut hărmălaie” pentru a alunga iarna și spiritele rele (GALERIE FOTO)

Dinozaurii, Spider-Man, prinţesa Elsa, Țestoasele Ninja, Albă-ca-Zăpada şi cei şapte pitici au fost doar câteva dintre personajele întruchipate de micuţii de la Liceul Teoretic „Teglas Gabor” din Deva, în cadrul carnavalului Farsang. Evenimentul a avut ca scop alungarea iernii şi a spiritelor rele.

Preşcolarii şi elevii din județul Hunedoara s-au costumat, ieri, în personaje de poveste, nostime sau înfiorătoare, pentru a alunga spiritele rele ale iernii şi a întâmpina sosirea primăverii. Alături de micuţii de la „Teglas Gabor” au mai fost prezenţi elevii de la şcolile din Brad, Deva și Hunedoara. Carnavalul a ajuns anul acesta la cea de-a VII-a ediție și s-a desfășurat în cadrul proiectului naţional ,,Tradiţii de iarnă – Carnaval/ Farsang/ Fasching”. Conform organizatorilor, proiectul propune cunoaşterea obiceiurilor străvechi practicate în perioada dintre Bobotează şi „Miercurea Cenuşii”, perioadă în care se organizează baluri mascate. Este o veche tradiţie populară de alungare a iernii şi a răului, cunoscută sub numele de „Farsang” la etnia maghiară şi „Fasching” pentru etnia germană. Sărbătoarea are un caracter de carnaval, unde „Spiritele rele se sperie de costume amuzante și de hărmălaie”. „Proiectul nostru vrea să popularizeze, în rândul românilor, obiceiurile maghiare şi germane. Scopul carnavalului este de a modela personalitatea copiilor ţinând seama de potenţialul educativ al învăţământului şi de nevoia de consolidare a relaţiilor dintre educaţia şcolară şi cea extraşcolară. Trecerea acestui anotimp, îngroparea, alungarea simbolică a iernii se desfăşoară cu multă veselie, cu copii îmbrăcaţi în costume simbolice, măşti, elemente de teatru popular, scenete umoristice şi mult zgomot”, a precizat coordonatorul proiectului, Ghizella Mazilu.

Sute de picturi care redau obiceiul de a alunga iarna

Proiectul a presupus și organizarea unui concurs cu participare națională și internațională care s-a desfășurat pe două secţiuni, şi anume: lucrări artistico – plastice (desene, picturi – în tehnici la alegere – care să exprime atmosfera carnavalului, alungarea iernii) şi lucrări practice (măști confecționate de preșcolari/elevi pentru „alungarea” iernii). „Spre deosebire de alți ani suntem fericiți că avem cea mai mare participare la concurs. Mai precis, 1.017 copii din 36 de județe au răspuns invitației noastre de a participa la concurs și ne-au trimis colaje sau picturi care redau obiceiul de a alunga iarna. De asemenea, avem expuse și lucrări de la copiii din Ungaria. De când am început să expunem măștile, colajele și picturile copiilor se pare că iarna s-a cam speriat și și-a luat tălpășița, deci scopul nostru a fost atins”, a menționat un alt coordonator al proiectului, Csatlos Erzsebet.

Back to top button