glasul-hd.ro Web analytics

Actualitate

Ariile naturale protejate se doresc a fi re-delimitate

Prefectul judeţului Fabius Kiszely declară că instituţia pe care o reprezintă, împreună cu mai multe primării hunedorene şi Agenţia pentru Protecţia Mediului fac demersuri pentru o nouă delimitare a ariilor naturale protejate.

Iniţiativa apare după ce foarte multe primării s-au plâns că întâmpină dificultăţi în a face investiţii edilitare în astfel de zone. „38,8 la sută din suprafaţa judeţului este ocupată de arii naturale protejate. Delimitarea lor s-a făcut pe criterii mai mult subiective şi, în loc să fie un avantaj pentru locuitorii zonelor respective, au devenit o problemă. Observaţiile făcute de primării sunt centralizate la APM, după care aşteptăm deciziile Ministerului Mediului. Nu va fi o diminuare semnificativă a suprafeţelor ariilor naturale protejate, cel mult 2 sau 3 la sută, nu avem nimic împotriva acestor arii, dimpotrivă, dar sunt multe chestiuni care împietează asupra proprietăţii publice şi private”, spune Fabius Kiszely (foto).

Jumătate dintre primari, indiferenţi la problemă

Ariile naturale din judeţ ocupă suprafeţe din majoritatea oraşelor şi comunelor (55 de unităţi administrativ – teritoriale din totalul de 69). Prefectura a solicitat fiecărei Primării dintre cele 55 să emită puncte de vedere pe tema rediscutării limitelor acestor zone. A primit răspunsuri de la doar 23. Rezultă că, în celelalte 22 de comune, oraşe şi municipii, limitele actuale are ariilor naturale vor rămâne valabile şi după demersul Prefecturii Hunedoara.
Statutul de arie naturală protejată poate bloca proiecte de interes public, mai ales că unele dintre ele cuprind şi intravilanul localităţilor. De exemplu, anul trecut, primăriile din Ţara Haţegului au fost în pericol să piardă 30 de milioane de euro pentru lucrări de asfaltare, apă şi canalizare din cauză că Geoparcul Dinozaurilor nu avea numit un custode.

Citeşte şi:

Hunedoara pierde 40 de milioane de euro din cauza birocraţilor de la Bucureşti. Proiectele din Ţara Haţegului sunt blocate de lipsa unui custode al „Geoparcului Dinozaurilor”