glasul-hd.ro Web analytics

ActualitateAdministrație

Arheologii, despre tăierile de copaci de la Regia: „Monumentul nu a fost afectat”

Şeful colectivului ştiinţific care cercetează Sarmizegetusa Regia, prof. Gelu Florea, s-a aflat ieri în situl istoric amintit alături de reprezentanţi ai Consiliului Judeţean Hunedoara, în urma scandalului provocat de Agent Green, ong-ul de mediu care a reclamat un presupus „dezastru” în urma tăierii unor arbori periculoşi din incinta vechii capitale dacice.

„Am avut şi am încredere în colegii mei care au făcut supravegherea arheologică în timpul lucrărilor. Am venit doar pentru că s-a provocat o situaţie tensionată. Pot spune foarte clar că monumentele nu au fost afectate. Arheologul a stat tot timpul în spatele TAF-ului (care a tractat trunchiurile lemnoase – n.red.). Nu se taie «la ras» şi nici nu s-a pus vreodată problema să se facă asta. Sigur că acel TAF a lăsat urme, dar a circulat pe trasee pe care au mai circulat MAIN MEDALION Gelu Floreautilaje, cu decenii în urmă. De data aceasta s-a circulat pe un sol îngheţat, iar urmele lăsate au fost superficiale, nu au deranjat cu nimic stratul arheologic. S-a circulat doar când solul a fost îngheţat”, a declarat prof. dr. Gelu Florea (foto), contactat de „Glasul Hunedoarei”.

„Rea intenţie şi interese”

Săptămâna trecută Agent Green şi Fundaţia Dacica afirmau public că la Sarmizegetusa Regia se petrece „un dezastru”, susţinând că lucrările de extragere a circa 100 de arbori marcaţi şi consideraţi periculoşi pentru sit provoacă distrugeri ale monumentului. Mai mult, Agent Green a sugerat că operaţiunea ar avea şi o miză economică, dată fiind valoarea lemnului extras. Asta în timp ce nicio firmă privată nu s-a prezentat anul trecut la licitaţiile organizate de Direcţia Silvică Hunedoara pentru valorificarea arborilor.

Administratorul sitului istoric, Vladimir Brilinsky, spune că demersul celor două ong-uri amintite este, în opinia sa, făcut cu rea intenţie: „Toate lucrările au fost făcute absolut legal, fiind obţinute în prealabil toate aprobările necesare. Acele imagini hidoase au fost surprinse la 5 zile după ce s-a circulat cu utilajele. Apoi vremea s-a încălzit şi zăpada s-a topit mai întâi pe urmele făcute. În plus, 80 la sută din ce se vede de culoare maro sunt frunze, nicidecum pământ. În spatele afirmaţiilor făcute de Agent Green cred că e vorba ori de rea voinţă, ori de interese care pe noi nu ne preocupă. Pe viitor, noi vom continua acest demers de înlăturare a arborilor periculoşi. E un demers girat atât de specialişti în arheologie, cât şi de specialişti în silvicultură. Şi aş dori să punctez încă o dată: nu e vorba de nicio defrişare, ci doar de intervenţii punctuale de scoatere a copacilor periculoşi pentru monument şi pentru turişti”.

4 Comments

  1. Buna ziua, romanii Dumitru,Ion,Gheorghe,stramosii Gerula,Decebal,Deceneu,Burebista au fost prieteni cu codrul si inca sunt!Unii in viata altii i-si dorm somnul de veci in nemurire!Taieri se fac in situri….toaletari se fac la oras! Peste tot si toate lumea taie,nu”intreaba si socoate ce e rau si ce e bine”!Interesant ce fac cu radacinile arborilor seculari,le scot sau le lasa pe loc!Daca le lasa pe loc”din stejar,stejar rasare”,daca totusi le scot, poate rasare cate o comoara,artefact sau cate un semn de la stramosi care ne vorbesc de peste milenii despre „baciul cel rusan cu cel ungurean sau chiar cel roman la apus de soare”vreau sa i-mi doboare ce a fost si ce mai este din „Calin file din poveste”codru nost cu frunti celeste! Daraaa… dupa cum ne spun ortacii ca romanul nost cu „Sica”de nimic nu stie frica…. „Vladimir Brilinski” „bacsi”…..este mai dac decat dacii….. n ‘are a va tremura gacii ca peste noi stau rusnacii!No……sanatate si multi ani s-aveti ce taia si…….bani,artefacte si comori ….ai dacilor continuatori!

  2. Au facut ravagii in cetate. Si mai vine si badea Brilinsky si ne minte in fata. Hai ca n-om fi toti prosti! Lucrurile sunt evidente, nu avem nevoie de ” expertul Brilinsky” sa confirme sau da infirme realitatea. Hai sictir ” domnule” Brilinsky!