glasul-hd.ro Web analytics

Comunitate

Alpinista Alexandra Marcu a reușit să cucerească cel mai înalt vârf din Munții Anzi

Deveanca Alexandra Marcu a reușit luni după-amiază să cucerească cel mai înalt vârf din Ecuador. După un efort continuu de câteva ore și după ce a îndurat temperaturi extreme, alpinista a reușit să pună steagul României pe Vârful Chimborazo, din Munţii Anzi, la 6.268 metri altitudine.

Alexandra a plecat în Ecuador la mijlocul lunii septembrie, la o săptămână după ce s-a întors din Turcia, unde a dus steagul Devei şi al României la 3.723 de metri, pe Vârful Emler, din Munţii Taurus. Tânăra alpinistă a fost însoțită de tatăl său, Dan Marcu, cel care o însoțește, de regulă, în ascensiunile montane. „A fost o ascensiune extrem de dificilă, cu ore întregi de urcuş pe o pantă foarte înclinată şi temperaturi extrem de joase, dar am reuşit! Judeţul Hunedoara, din nou, la înălţime! Vârful Chimborazo, Munții Anzi, Ecuador, la peste 6.000 m altitudine! În curând, vom posta mai multe fotografii și veți putea vedea locurile, oamenii și experiența prin care am trecut”, a postat Alexandra Marcu pe pagina sa de Facebook. Cu o altitudine de 6.268 metri, Chimborazo este cel mai înalt munte din Ecuador şi din Anzi, la nord de Peru. Este un vulcan inactiv, iar specialiștii apreciază că este cel mai îndepărtat loc de pe suprafața planetei noastre față de centrul Pământului, fiind situat la o distanță de 6.384,4 km de acesta. Vârful Chimborazo este situat în Cordiliera Occidentală din Anzi, în centrul Ecuadorului, la 150 km sud-sud-vest de capitala Quito.

Alpinista Alexandra Marcu, din Deva, nu este la prima ascensiune de acest gen. Ea este cunoscută pentru faptul că a escaladat primii șase dintre cei mai înalți vulcani ai lumii. În plus, în ianuarie 2015, la numai 17 ani, Alexandra a reușit să cucerească cel mai înalt vulcan din lume, Ojos del Salado (Ochiul Sărăturii – 6.893 metri), fiind astfel cea de-a treia femeie din lume care a reușit să escaladeze cu succes acest vulcan din Chile. Deveanca este și cel mai tânăr alpinist din Europa care a urcat pe vulcanul Pico de Orizaba (Mexic) și cel mai tânăr român care a escaladat masivul Kazbek, din Georgia. Anul trecut, a fost declarată „Ambasador al turismului românesc”, propunerea de acordare a acestui titlu onorific fiind făcută de către Federația Patronatelor din Turismul Românesc, cu prilejul Târgului Național de Turism.