glasul-hd.ro Web analytics

Comunitate

Ajutaţi-l pe Lăbuş cu ceva de mâncare. Cei 600 de câini din adăpostul de la Sântuhalm au nevoie de hrană. Oricine doreşte, poate ajuta

Adăpostul de la Sântuhalm administrat de două ONG-uri nu doar că a reuşit să supravieţuiască ci s-a şi dezvoltat şi conformat normelor în ultimii ani. Numărul câinilor găzduiţi aici creşte de la o zi la alta, iar voluntarii care se îngrijesc de ei sunt, uneori, depăşiţi de problema proviziilor de hrană. Recent, patru zile la rând, efectiv nu au mai avut cu ce să-i hrănească pe căţeluşi. Pentru ca problema să nu se repete, cei care doresc să ajute o pot face luând legătura cu reprezentanţii adăpostului. Cea mai simplă cale e pe facebook: santuhalm private shelter.

Peste 600 de câini sunt găzduiţi în adăpostul „privat” de la Sântuhalm. Este catalogat drept „privat” pentru că este rodul unei iniţiative a Asociaţiei „Salvaţi-l pe Lăbuş”, căreia i s-a alăturat în ultimii ani şi Asociaţia „Natura”. Tot în ultimii ani, adăpostul s-a schimbat în bine: multe platforme au fost betonate, problema deşeurilor este gestionată conform normelor, câinii sunt microchipaţi, vaccinaţi şi sterilizaţi. Din când în când apare însă problema alimentelor. 600 de câini au nevoie de aproximativ o tonă de „boabe” pe lună. Ultima „sincopă” în aprovizionare a apărut la finele lunii ianuarie. Patru zile, pur şi simplu, nu a mai fost mâncare pentru căţei: „Suntem ajutaţi în special de asociaţii din străinătate. Acum s-a rezolvat problema pentru o săptămână sau două, pentru că ieri (miercuri – n.red.) a venit o maşină cu alimente din Germania. De fapt, din Germania primim cel mai consistent sprijin material, mulţumită mai multor organizaţii: „Helping Hands for Romanian Strays”, „Support for Labus Deutschland” şi doamnei Ute Schawerna. Sprijin am mai primit de la Marley Mutts Dog Rescue din SUA şi din partea asociaţiei „Terriers sans frontieres” din Belgia. Putem primi orice fel de alimente care pot fi consumate de căţei. Avem nevoie pentru că sunt destul de mulţi şi, în plus, aproape în fiecare dimineaţă ne trezim la poartă cu puiuţi aduşi de diverse persoane şi lăsaţi acolo”, spune Ramona Toma, vicepreşedinte al Asociaţiei „Natura”.

Voluntari şi donatori puţini

Pe lângă asociaţia din Germania, adăpostul privat de la Sântuhalm mai primeşte ajutor şi de la alte organizaţii, dar şi de la persoane fizice. Un medic veterinar din Orăştie vine periodic pentru tratamente şi celelalte operaţiuni necesare, iar şase voluntari vin de cel puţin două ori pe săptămână. „Ei mai aduc câte-un sac de mâncare, procurată prin eforturi proprii, dar e nevoie de mai mult pentru ca noi să fim siguri că nu mai avem perioade în care stocul e gol. Donaţii primim de la cinci persoane din zona Devei. Cam atât. Oricine e dispus să ne ajute, o poate face contactându-ne pe pagina de facebook: santuhalm private shelter. Acolo se lasă un mesaj iar noi vom lua legătura cu acea persoană, sau îi vom transmite, prin mesaj privat, un număr de telefon pentru a stabili detalii. Pentru cantităţi mai mari suntem noi dispuşi să mergem şi să ridicăm hrana”, adaugă Ramona Toma.

Adăpostul privat de la Sântuhalm este rodul muncii unor voluntari şi rezolvă o bună parte dintr-o problemă care ar trebui rezolvată de autorităţi (Primăria Deva şi Serviciul Judeţean pentru Protecţia Animalelor fără Stăpân) – cea a câinilor comunitari.

3 Comments

  1. Dacă nu ar mai fura oamenii de acolo hrana primită și să o vândă prin oraș…probabil ar ajunge.Personal o să duc câțiva saci de „boabe” la adăpost, pentru că iubesc animalele și mi-e milă de ele, dar prefer să îi și desfac la fața locului și să hrănesc bieții câini.
    Știu pe cineva care a fost sunat și întrebat dacă nu vrea boabe pentru câini, de către un voluntar (cică le dădea ieftin).
    O cunoștință a dus câțiva saci de mâncare la adăpost, iar peste câteva ore, o persoană de sex feminin, din Simeria-voluntară la adăpost, căra sacii la dânsa acasă…

  2. Buna ziua. Daca stiti acest lucru o sa va rog sa faceti cunoscut numele acelei voluntare, pentru ca personal, stiu ca nu avem nici un voluntar in Simeria, si totodata si numele persoanei care a fost sunata. Va asteptam cu drag la adapost cu mâncare si chiar voluntariat. 600 de câini credeti ma mânca. Aveti la dispozitie pagina adapostului Santuhalm private shelter unde putem comunica. Va multumim

  3. Buna ziua,in data de 12-03-2018 au fost ridicati ciini din satul Clopotiva comuna Riul de Mori,as dori sa stiu cum pot sa intru in posesia a doi ciini?Ce inseamna sa ii aduc din nou acasa si ce taxe sau acte trebuie facute,as dori un numar de telefon de la adapost