glasul-hd.ro Web analytics

Actualitate

Abia „născut”, Parcul de Afaceri Simeria îşi caută un viitor

La finele săptămânii trecute a fost inaugurat la Simeria un „parc de afacer” ale cărui şanse de reuşită sunt strâns legate de priceperea unui administrator care nu a fost desemnat încă. Pentru o investiţie de 5 milioane de euro, sunt încă prea multe incertitudini.

21,2 milioane de lei a costat finalizarea şi transformarea clădirii neterminate a Casei de Cultură în spaţiu de birouri, cu săli de conferinţe şi spaţii expoziţionale. În această sumă mai sunt incluse două hale de producţie şi încă o clădire de birouri destinată spaţiilor expoziţionale exterioare realizate în aceeaşi zonă.

Investiţie pe datorie

Suma investită în acest proiect reprezintă totalul veniturilor proprii realizate de Primăria Simeria prin colectarea de taxe şi impozite pe o perioadă de trei ani. De fapt, clădirea neterminată a Casei de Cultură din Simeria era o povară mai veche pentru bugetul local. Ea a fost începută în anii '90, banii au încetat să mai apară, iar clădirea neterminată devenise, e drept, o pată pe obrazul oraşului. Ideea transformării clădirii şi zonei într-un parc de afaceri a apărut în 2007, pe vremea în care optimismul economic era enorm, cel puţin la nivelul superficial. Consiliul Judeţean şi Primăria Simeria au încheiat un parteneriat şi, în 2008, au depus un proiect la ADR Vest. În octombrie 2010 s-a semnat contractul de finanţare. 7,8 milioane de lei reprezintă suma nerambursabilă din bani europeni, 3,9 milioane vin de la Consiliul Judeţean, în timp ce 9,5 milioane de lei este contribuţia Primăriei Simeria. Pentru a-şi achita partea de finanţare, în legislatura trecută, pe vremea în care era condusă de liberalul Petru Păun Jura, Primăria Simeria a fost nevoită să contracteze un credit de 7,7 milioane de lei pe o durată de 10 ani.

Rol multiplu

Din punct de vedere vizual, transformarea „ruinei” din centrul oraşului Simeria este spectaculoasă, însă explicabilă având în vedere suma care s-a investit aici. Aceasta este acum „centru de afaceri”, are disponibile spaţii pentru închiriere către firmele interesate, o sală de conferinţe de 321 de locuri (echipată cu sisteme de lumini, sunet, proiecţie şi de traduceri), spaţii expoziţionale plus o sală de cursuri. Parcul de afaceri de la Simeria are în componenţă şi două hale de producţie cu o suprafaţă totală de 2.300 de metri pătraţi, plus o clădire de birouri care deserveşte spaţiile expoziţionale exterioare, obiectivul recent inaugurat la Simeria urmând a avea şi rolul de centru expoziţional regional. Parcul de afaceri ocupă o suprafaţă de peste 11.000 de metri pătraţi. Până acum nu s-a anunţat oficial niciun viitor „chiriaş” al parcului, nici în ceea ce priveşte spaţiile de birouri din centru de afaceri, nici pentru vreuna dintre cele două hale de producţie.

Obligaţi la optimism

În ţară nu pot fi găsite prea multe exemple de parcuri de afaceri care au un real succes. Primarul oraşului Simeria, Emil Rîşteiu, spune însă că reuşita depinde în foarte mare măsură de priceperea persoanelor care îl vor administra: „Urmează să facem o nouă asociere cu Consiliul Judeţean şi, împreună, să desemnăm un ONG ori un SRL care să se ocupe cu administrarea parcului. Obiectivul prioritar va fi ocuparea parcului în întregime, apoi realizarea de venituri. Pe noi ne interesează să avem cât mai multe locuri de muncă create aici şi cât mai bine plătite. Ştiu că e o provocare dificilă dar am încredere că reuşita pe termen mediu şi lung este posibilă. Suntem obligaţi să fim optimişti în ce priveşte viitorul parcului de afaceri de la Simeria”.