glasul-hd.ro Web analytics

ComunitateSpecial

14 februarie – 560 de ani de la înscăunarea lui Matia Corvin

Una dintre cele mai remarcabile personalități medievale, de origine română, Matia Corvin, și-a pus amprenta asupra întregii Europe centrale și răsăritene. Este considerat cel mai important rege al Ungariei și unul dintre cei mai mari lideri medievali.

Deși revendicat ca român de istoria oficială, Matia Corvin este prea puțin cunoscut, pentru că nici în școli, nici în spațiul public, nu este pus în lumina adevăratelor sale realizări politice, militare și culturale.

O copilărie în prizonierat

Fiul cel mic al lui Ioan (Iancu) de Hunedoara nu s-a bucurat de prea multe privilegii după moartea tatălui său, chiar dacă acesta a fost un ilustru comandant de oști și regent al Ungariei. Omul care a învins armata „invincibilă” a lui Mehmed al II-lea Cuceritorul Constantinopolului a reprezentat, în ciuda forței sale militare, un permanent pericol pentru marea nobilime din Ungaria. Astfel că după moartea sa, oligarhia maghiară a revenit la putere, aducând pe tronul Ungariei o marionetă în persoana unui rege extrem de tânăr, „Ladislau al V-lea” sau „Ladislau postumul”, principe al Austriei și rege al Boemiei. În spatele tânărului monarh erau de fapt câteva mari familii nobiliare ale Ungariei. Principalul lor scop a fost să înlăture de la Curte orice influență a familiei de Hunedoara. Au reușit să-l determine pe tânărul rege să-l condamne la moarte pe Ladislau (László), fiul cel mare al lui Ioan de Hunedoara. La rândul său, Matia, fiul cel mic al eroului de la Belgrad, a fost aruncat în închisoare în urma intrigilor marilor nobili. Familia Hunyadi (de Hunedoara), reprezentată de soția lui Ioan de Hunedoara, Erzsébet Szilágyi, și frații acesteia, nobili influenți în Ungaria și Transilvania, au declanșat un război civil, având în spate armatele nobililor transilvăneni loiali familiei de Hunedoara. În timpul războiului, regele  „Ladislau al V-lea” s-a refugiat la Praga, luându-l cu el pe Matia Corvin ca pe un ostatic. În timpul războiului civil, regele moare la Praga, din motive neelucidate, înainte ca armatele loiale familiei de Hunedoara să câștige războiul cu marea nobilime maghiară. Mulți dintre intriganții care au obținut condamnarea și executarea fiului cel mare al lui Ioan de Hunedoara sunt uciși din ordinul Elisabetei Szilágyi. În prezența armatelor transilvănene la porțile orașului, Dieta națională reunită la Buda a fost nevoită să aleagă noul rege în persoana tânărului fiu al lui Ioan de Hunedoara, Matia Corvin, care nu împlinise încă 15 ani și trebuia răscumpărat de la Praga.

Regele trece Dunărea pe un pod de gheață

În ianuarie 1485, o delegație foarte bine înarmată, formată din mai mulți nobili loiali familiei Hunyadi, a plecat în Cehia să-l aducă în cetatea Budei pe cel care fusese desemnat noul rege al Ungariei, Matia Corvin. Răscumpărarea tânărului rege a fost negociată de episcopul Ioan (Janos) Vitez, dar din delegație făceau parte și unchiul lui Matia, Mihaly Szilagyi, și regina mamă, Elisabeta. Pe lângă o sumă de monede din aur, guvernatorul Cehiei, György Podjebrád, a condiționat eliberarea lui Matia Corvin cu căsătoria acestuia cu fiica sa Katalina. Eliberarea viitorului rege din prizonierat a avut loc într-o mică localitate de la frontiera ungaro – moravă, Strážnice. După plata răscumpărării, Matia a fost eliberat din prizonierat și în mod solemn și-a întărit promisiunea de a se căsători cu fiica guvernatorului. Întreaga delegație, în frunte cu noul rege, a trecut apoi Dunărea, pe o gheață subțire și crăpată, pe alocuri, în dreptul localității Esztergom, luând calea capitalei. În ziua de 14 februarie 1458, noul rege al Ungariei a fost primit triumfal în cetatea Buda.

Lipsa coroanei, un mare impediment

Votul dietei din Buda și răscumpărarea din prizonierat nu au fost suficiente ca Matia Corvin să poată fi încoronat ca Rege al Ungariei. Tradiția maghiară spune că poate fi Rege doar acela care este încoronat cu Coroana Sfântă a Sfântului Ștefan de episcopul de Esztergom, în catedrala de la Székesfehérvár. Ori Sfânta Coroană nu era în posesia împăratului Friedrich al II-lea de Habsburg, și nu putea fi recuperată foarte ușor. În aceste condiții a fost organizată o ceremonie care să înlocuiască „încoronarea”, care cuprindea elemente din intrarea triumfală a regelui în Buda și o parte din ritualul încoronării. Cortegiul care îl însoțea pe tânărul rege a fost primit la porțile orașului de cler, cetățeni și comunitatea evreiască. Noul rege a întărit de la început drepturile comunității evreiești și mai apoi a reconfirmat libertățile cetății Buda. A fost decretată  grațierea totală a prizonierilor aflați în închisorile capitalei. În toate bisericile din oraș au fost organizate slujbe religioase, iar noul rege a întărit drepturile și libertățile clerului. În final, a reconfirmat drepturile nobililor, înainte de a lua loc pe tronul instalat în palat. Astfel, la nici 15 ani, Matia Corvin a devenit conducătorul legitim al Regatului maghiar. Avea să fie încoronat, după toate canoanele, în 29 martie 1464, la Székesfehérvár, după recuperarea Coroanei Sfântului Ștefan.

Dublă ceremonie dedicată lui Matia Corvin, la Castelul Corvinilor

foto casetaPasionații de istorie, tinerii și profesorii sunt invitați, astăzi, la evenimentele prilejuite de împlinirea a 560 de ani de la înscăunarea lui Matia Corvin pe tronul Ungariei (14 februarie 1459) și 575 de ani de la nașterea sa (23 februarie 1443). Manifestările vor fi marcate printr-o prelegere susținută de conf. univ. dr. Radu Lupescu, dar și prin dezvelirea unui portret al marelui rege. Evenimentul este organizat de Primăria municipiului Hunedoara, Castelul Corvinilor și Muzeul de Arheologie, Istorie, Etnografie Hunedoara și are loc de la ora 12:00 în Sufrageria Bethlen din cadrul Castelului Corvinilor. Potrivit organizatorilor, acțiunile se vor desfășura în prezența autorităților locale, a unor cadre universitare, a profesorilor și elevilor din școlile hunedorene.