În goana după bani pentru buget, statul măreşte taxa pe ţuică
Producătorii de ţuică vor plăti acciză mărită pentru producţia de alcool odată cu intrarea în vigoare a modificărilor la normele metodologice de aplicare a Codului Fiscal.
Proprietarii de căldări de făcut ţuică din judeţul Hunedoara vor fi nevoiţi să plătească taxe mai mari către stat începând cu întâi septembrie. Astfel „căldărarii” autorizaţi vor fi nevoiţi să plătească echivalentul în lei a 1000 de auro pentru fiecare 100 de litri de alcool pur realizat.
Acciza dublează preţul ţuicii
Asta înseamnă că dacă ţuica produsă va fi de 50 de grade pentru fiecare 100 de litri produşi, căldărarul va plăti o acciză de 500 de euro. Taxa pe care statul o percepe pentru ţuica de 50 de grade va fi de cinci euro pe litru, ceea ce reprezintă aproximativ 22 de lei. În zona Brad şi Deva în această vară, înainte de creşterea taxelor, ţuica de aproximativ 50 de grade se vindea cu 20 de lei pe litru. Producătorii de rachiu din fructe spun că vor fi nevoiţi să dubleze preţul ţuicii. „Dacă lucrăm legal vom fi nevoiţi să dublăm preţul ţuicii. Să nu ne mire că ne concurează străinii cu băuturile lor spirtoase obţinute din tot felul de chimicale sau cereale. În loc să protejăm ţuica noastră ca pe un produs tradiţional, curat, obţinut din fructe, noi punem biruri pe producători. Atât le-a mai rămas amărâţilor ăstora, prunii din bătătură. Dacă şi pe ţuică trebuie să plătească taxe aşa mari, nu ştiu cu ce o să se mai aleagă”, este de părere Ion Străuţ, un căldărar autorizat din zona Brad.
Consumul propriu, taxat pe jumătate
Pentru ţuica şi rachiul din fructe destinat consumului propriu, acciza va fi redusă la jumătate în limita a 50 de litri de alcool pur. Asta înseamnă că la o ţuică de 50 de grade destinată consumului propriu, producătorul va plăti doar 250 de euro pentru 100 de litri. Tot ce va depăşi primii 100 de litri va fi accizat cu 1000 de euro la 100 de litri alcool pur. Conform statisticilor, în judeţul Hunedoara există circa 400 de căldări de rachiu autorizate în condiţiile în care producţia de fructe se situează la un nivel mediu în ţară cu o producţie medie de 34.557 tone.