Creșterea salariului minim și a prețurilor făinii și gazului majorează prețul pâinii
De la 1 mai, prețul pâinii a fost majorat cu peste 10 procente. Majorarea survine, spun producătorii, din cauza creșterii prețului la făină și la gazul natural, dar și pentru că a crescut salariul minim pe economie, astfel că și costurile generate de producție sunt mai mari.
Toți producătorii de pâine și produse de panificație au majorat prețurile, începând cu data de 1 mai 2017. Semnalul l-au dat Patronatele din Panificație și marii producători, iar apoi și micile afaceri cu pâine au luat această decizie. După ce s-au bucurat de scăderea TVA la pâine, reprezentanții firmelor de panificație susțin că toate prețurile au crescut, și a crescut și costul forței de muncă, întrucât salariul minim a fost majorat la 1.450 de lei. Rezultatul îl simt oamenii, care, începând de ieri, cumpără pâine mai scumpă cu peste 10%. „În primul rând, a crescut prețul făini. În al doilea, s-au făcut scumpiri ale gazului metan, care este folosit ca și combustibil la fabricarea pâinii, de vreo trei ori până acum, iar noi nu am scumpit pâinea. În al treilea rând, a mai crescut și salariul minim pe economie, ne-au crescut costurile. Au scumpit-o toți, Patronatele din pâine spuneau că se impune o creștere cu 10 la sută. Cu atât am scumpit și noi pâinea”, a declarat Constantin Lucian Țâmpău, unul dintre producătorii de pâine din județul Hunedoara.
Țâmpău: „Dacă nu se întâmplă ceva major, prețurile rămân la fel”
În prezent, preţul grâului este situat între 780 şi 800 de lei pe tonă adus la moară, în creştere cu circa 10% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, în timp ce tona de făină s-a scumpit de la 850 de lei anul trecut, la 1.000 de lei/tonă în prezent. Reprezentanții producătorilor de pâine din județ susțin că, dacă nu se vor mai scumpi materiile prime, nu vor mai majora prețurile. „Dacă nu se întâmplă ceva major, cum ar fi o creștere a uneia dintre materiile prime sau a gazului, prețurile vor rămâne la fel. Noi nu am modificat prețurile de când s-a redus TVA-ul la pâine, și atunci l-am scăzut. Am făcut și o ieftinire de la mine, și a fost și scăderea TVA-ului. De când s-a modificat TVA-ul, gazul s-a scumpit de trei ori. Făina s-a scumpit cu 6-7 bani pe kilogram, nu e foarte mult, dar se simte. De acolo se strânge un pic, de dincolo un pic, și tot așa… Adaosul la pâine nu este foarte mare, până în 50 de bani”, a mai declarat Constantin Lucian Țâmpău. Astfel, pâinea albă, de 700 de grame, pleacă de la producător cu 2,29 lei, plus TVA, pâinea albă feliată, la 700 de grame, – 2,39 lei, plus TVA, pâine albă (900 de grame) – 2,94 lei, cu TVA, iar pâinea neagră (600 de grame) cu 1,65, plus TVA.
În România, consumul de pâine a scăzut în ultimii ani, de la 98 de kilograme pe locuitor într-un an, la mai puţin de 96 de kilograme în prezent, dar încă se menţine peste media europeană de 82 kg/locuitor/an. Societăţile autohtone de morărit şi panificaţie pun pe piaţă lunar în jur de 180.000 de tone de pâine.
2 Comments