glasul-hd.ro Web analytics

Comunitate

DSVSA a stabilit locațiile în care se va putea face examenul trichineloscopic. Peste 60 de circumscripții sanitare vor funcționa, de luni, în județ

Mii de porci vor fi sacrificați anul acesta, în preajma sărbătorilor de iarnă. Medicii specialişti din judeţ avertizează hunedorenii ca înainte de a consuma carnea de porc, să efectueze examenul trichineloscopic al cărnii, acest lucru urmând a fi făcut în peste 60 de circumscripţii sanitar-veterinare.

Conform tradiției, românii sacrifică porcii pentru Crăciun în data de 20 decembrie, de Sfântul Ignat. Cu toate acestea, în județul Hunedoara a început deja sacrificarea râtanilor. Pentru ca oamenii să consume carnea de porc în perfectă siguranță, medicii avertizează consumatorii că au obligația de a efectua analiza trichineloscopică, iar acest lucru se poate efectua doar la punctele acreditate de Direcţia Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Hunedoara (DSVSA). „La nivelul județului vor exista 61 de circumscripții sanitar-veterinare, care au prestări de servicii cu statul în tot atâtea localități, dar care vor acoperi 69 de unități administrativ-teritoriale. În mod normal există medic veterinar la fiecare comună, unde se efectuează examenele trichineloscopice. Practic, începând de săptămâna viitoare, cabinetele vor avea și program de lucru, afișat pe ușă, și vor funcționa și în zilele de weekend – sâmbătă și duminică. În afară de medicii veterinari de liberă practică, mai există încă cinci cabinete medicale, individuale și laboratorul din cadrul DSVSA unde se vor mai putea efectua examene trichineloscopice. Este de precizat faptul că analiza trichineloscopică a porcului mistreț nu se va mai efectua la circumscripțiile sanitare existe în județ, ci doar în laboratorul DSVSA”, a precizat purtătorul de cuvânt al DSVSA Hunedoara, Leontin Laslău.

Atenţie, de unde cumpăraţi carne de porc!

Pentru ca hunedorenii să consume carne sănătoasă, fără trichineloză, specialiştii au început deja verificările în târguri, în măcelării, abatoare, pieţe sau în halele unde se comercializează produsele preparate din porc. În plus, specialiştii avertizează hunedorenii ca în perioada sărbătorilor de iarnă să consume numai alimente autorizate sanitar-veterinar. „Atât carnea, cât şi alte produse de origine animală sau non-animală trebuie consumate doar dacă au fost supuse controlului sanitar -veterinar şi pentru siguranţa alimentelor şi nu constituie un pericol pentru sănătatea publică. Totodată, dacă hunedorenii cumpără produse alimentare din târgurile care sunt organizate în această perioadă sau din pieţe, trebuie să fie atenţi la modul de expunere şi de comercializare a acestora. Carnea trebuie tocată în momentul cumpărării, iar dacă se cumpără carne tocată ambalată, trebuie să se verifice eticheta, pentru  a vedea care este termenul de valabilitate”, susțin medicii specialiști.

Back to top button