glasul-hd.ro Web analytics

Actualitate

„Tun imobiliar” sau paranoia politică? Investitori speriaţi de jocuri politicianiste la Hunedoara

Scandalul politic iscat de liberalii din municipiul Hunedoara care s-au opus vânzării unui teren destinat unei investiții străine este departe de a se sfârși. Culmea este că cei care țin discuția aprinsă sunt tot liberalii care acuză administrația locală de încercarea unor „tunuri” imobiliare și manevre ilegale.

Topografi și evaluatori spun însă că nici nu poate fi vorba despre un tun imobiliar pe care germanii de la compania Schieffer să încerce să-l tragă în complicitate cu administrația locală pentru că prețul propus pentru începerea licitației, de 3,2 euro pe metrul pătrat, este unul foarte bun pentru circumstanțele în care se află terenul.

În comisii „da”, în plen „ba”

Consilierul PER Bogdan Giurgiu a fost cel care a dat tonul atitudinii de împotrivire față de vânzarea terenului aflat în zona industrială a Hunedoarei către un potențial investitor. Culmea este că Giurgiu a votat favorabil în Comisia de Buget – Finanțe proiectul de hotărâre, dar s-a răzgândit apoi și în ședința de plen a găsit diverse motive aberante pentru a nu mai vota hotărârea. Nici consilierii liberali nu s-au lăsat mai prejos și s-au abținut de la vot, ceea ce echivalează tot cu un vot împotrivă, în condițiile în care și ei, la rândul lor, au avizat favorabil în comisii proiectul de hotărâre prin care Primarul Dan Bobouțanu solicita acordul Consiliului Local pentru vânzarea la licitație a unui teren în vederea construirii unei fabrici de componente și piese auto.

Hunedoara, sacrificată din ambiții politice

După ce au blocat vânzarea terenului către un investitor străin, liberalii conduși de senatorul Carmen Hărău au pornit un scandal politic de natură să îndepărteze orice investitor serios nu numai de orașul de pe Cerna, ci chiar de județ, în condițiile în care multă lume confundă municipiul cu județul Hunedoara, și în care firmele mari care doresc să investească în capacități de producție preferă discreția legată de proiectele pe care urmează să le dezvolte. Ca să-și ascundă reaua intenție, liberalii, prin vocea președintelui Lucian Gherman, au adus acuzații grave dar nedovedite administrației locale şi, implicit, investitorilor. Cea mai gravă ar fi aceea că se încearcă un tun imobiliar. Iresponsabilitatea declarațiilor președintelui organizației municipale a PNL constă în faptul că niciuna dintre acuzații nu a fost susținută de probe și nici măcar de argumente logice. Realitatea este că valoarea de 3,2 euro pe metru pătrat stabilită de un evaluator independent pentru terenul ce urma să fie scos la licitație este una corectă. Terenul, situat la intrarea în municipiul Hunedoara, pe raza localității Peștișu Mare, a fost cumpărat de municipalitate de la Siderurgica SA în anul 2002 la prețul de 215.256 de dolari, fără TVA, în vederea construirii unui parc industrial. Prețul de cumpărare pentru un metru pătrat, cu TVA, a ajuns atunci la 2,234 dolari. Suprafața totală de 114.644 de metri pătrați fusese destinată depozitului de materii prime al fostului Combinat Siderurgic și este afectată de poluare cu metale grele și alte substanțe periculoase. Un potențial investitor va fi nevoit să cheltuiască sume importante pentru ecologizarea acestuia în limitele de poluare admise de lege. Tocmai din cauza cheltuielilor de ecologizare, pe terenul respectiv nu s-a mai construit Parcul Industrial, acesta fiind realizat în altă parte.

Concesiune eşuată în 2012, la un preţ mult mai mic

În anul 2012 terenul a fost concesionat, pe o perioadă de 49 de ani, unei firme private de către administrația condusă de Viorel Arion pentru o redevență anuală de 0,19 lei pe metrul pătrat. Pentru încheierea concesiunii a fost cerută o evaluare în urma căreia a fost stabilită o valoare a terenului de 2 euro pe metrul pătrat. Firma respectivă a renunțat la investiția programată pe acel teren și implicit la concesiune, astfel că terenul a rămas liber și fără să aducă niciun venit comunității locale. În aceste condiții au apărut germanii de la compania Schieffer, interesați să achiziționeze suprafața respectivă și dispuși să investească în construirea unei fabrici după ecologizarea terenului. Conform legii, vânzarea terenului nu se poate face decât prin licitație publică, astfel că firma germană va fi nevoită să concureze cu alți potențiali cumpărători pentru achiziționarea suprafeței pe care dorește să construiască fabrica. Pentru stabilirea prețului de pornire a licitației administrația publică locală a apelat la un evaluator independent care a evaluat terenul la prețul de 3,2 euro pe metrul pătrat, mult superior prețului cu care a fost cumpărat terenul (2,2 dolari pe metrul pătrat), prețul evaluat de administraţia Arion (2 euro pe metrul pătrat), şi chiar superior prețului evaluat de Camera Notarilor Publici (7 lei pe metrul pătrat). În aceste condiții orice discuție despre un eventual „tun imobiliar” încercat de investitorul german în complicitate cu administrația locală este hazardată și nu face decât să îndepărteze investitorii de municipiul Hunedoara.

Back to top button