Trei obiective turistice din județ cotate cu două stele Michelin
Castelul Corvinilor, Parcul Național Retezat și Ulpia Traiana Sarmizegetusa au fost cotate cu câte două stele Michelin în ghidul anului 2019. Ghidurile sunt vândute într-un milion de exemplare și ajung în 38 de țări.
Producătorul de anvelope Michelin, cunoscut în lume și pentru aprecierile calitative în domeniul hotelier și al restaurantelor, a lansat o nouă ediție a Ghidului Verde pentru România. Noul ghid aduce în atenția călătorilor locuri precum Maramureș, Castelul Peleș, Delta Dunării, Sibiu, mănăstirile pictate din Bucovina, Transfăgărășanul, Cascada Bigăr, Salina Turda. În topul locurilor ce merită văzute în România se mai numără Valea Marei și Valea Maramureșului, care au primit 3 stele Michelin, dar și Parcul Național Retezat și Ulpia Traiana care au fost cotate cu 2 stele. În ceea ce privește cele mai importante muzee româneşti, potrivit clasificării Michelin, acestea sunt Muzeul Astra din Sibiu, Muzeul Naţional de Artă al României şi Muzeul Ţăranului Român. Totuși, în grupul obiectivelor turistice notate de Michelin cu două stele, asimilabile categoriei muzeelor, se numără și Castelul Corvinilor din Hunedoara, Castelul Peleş, Turnul cu ceas din Sighişoara sau Castelul Bran. Conform autorilor ghidului, selecția a fost făcută în funcție de impresie, renume, accesibilitate și ospitalitatea de care se bucură aceste zone. De altfel, în ghid sunt propuse și trasee în afara cărărilor bătătorite, dar și informații practice legate de transport, cazare, evenimente sau masă. Sistemul de acordare a stelelor Michelin corespunde interesului turistului pentru un anume obiectiv. Trei stele este cea mai mare distincție în Ghidul Verde și înseamnă merită vizitat, două stele se traduce prin merită o oprire, iar o stea este echivalentul lui interesant.
Castelul Corvinilor, numit și Castelul Huniazilor sau al Hunedoarei este cetatea medievală a Hunedoarei, unul din cele mai importante monumente de arhitectură gotică din România. Este considerat unul dintre cele mai frumoase castele din lume, fiind situat în „top 10 destinații de basm din Europa”. De asemenea, Castelul Hunedoarei este cea mai mare construcție medievală cu dublă funcționalitate (civilă și militară) din România aflată încă „în picioare”.
Parcul Național Retezat este o arie protejată de interes național ce corespunde categoriei a II-a IUCN (parc național), desemnată în scopul protejării biodiversității și menținerii într-o stare de conservare favorabilă a florei spontane și faunei sălbatice, precum și a unor habitate naturale de interes comunitar aflate în arealul zonei protejate. Aceasta este situată în sud-vestul țării, pe teritoriul județului Hunedoara.
Ulpia Traiana Sarmizegetusa (nume complet: Colonia Ulpia Traiana Augusta Dacica Sarmizegetusa) a fost capitala provinciei romane Dacia. Situată la o distanță de 40 de km de Sarmizegetusa Regia, capitala anterioară a regatului dac, colonia Ulpia Traiana a fost întemeiată după cucerirea acestuia de către împăratul Traian, între anii 108-110.