glasul-hd.ro Web analytics

Sănătate

Tarhonul – Farmacia din grădină

Originară din Asia centrală, în prezent, este cultivată în aproape toată lumea în scopuri culinare.

Plantă perenă sau subarbust din fam. Compositae,tufa bogat ramificată ajunge până la 120 cm .

Aceasta plantă rafinată beneficiază de numerosi fito-nutrienti care sunt indispensabili pentru o sănătate optimă.Tarhonul este plantă perenă folosită atât în scop medicinal, cât și culinar. Datorită proprietăților deosebite, consumul de tarhon este considerat un adjuvant natural pentru o serie de afecțiuni ale organismului. Descoperă de ce este indicat să introduci în dieta alimentară condimentul tarhon.

Uleiurile esentiale din tarhon sunt estragol (metil chavicol), cineol, ocimene si phellandrene.

Tarhonul a fost folosit in medicina traditională pentru stimularea poftei de mancare și ca un remediu pentru simptomele de anorexie.
Tarhonul acționează drept un tonic digestiv natural pentru tratarea balonării, gazelor și iritațiilor la nivelul stomacului.
Datorită compușilor chimici din compoziție, tarhonul are un puternic efect diuretic și favorizează atât producerea, cât și eliminarea urinei. Astfel, planta medicinală ajută la eliminarea toxinelor din organism.

Studiile stiintifice sugereaza faptul ca nivelul ridicat de compusi poli-fenolici din aceasta planta ajuta la scaderea nivelului de glucoza din sange.

Studiile de laborator pe extractul de tarhon prezinta faptul ca anumiti compusi din el inhiba activarea plachetara, prevenind agregarea trombocitelor si aderarea acestora la peretele vasului de sange. Astfel, ajuta la prevenirea formarii cheagurilor in interiorul vaselor de sange inguste ale inimii si creierului, protejand de atac de cord si accident vascular cerebral.

Tarhonul este o planta foarte bogata in vitamine, cum ar fi vitamina C, vitamina A, precum si vitamine din complexul B,care functioneaza ca antioxidanti, calciu, mangan, fier, magneziu, cupru, potasiu si zinc.

Frunzele se consumă crude, în salate și sosuri, adăugate în supe și mâncăruri diverse, ca atare, uscate, sau murate în oțet.

Back to top button