glasul-hd.ro Web analytics

Sport

Ştiinţa Petroşani se prezintă într-o nouă formulă în (şi de) campionat

Rugbyştii de la Ştiinţa Petroşani au reluat de acum mai bine de o săptămână, pe data de data de 30 iulie, pregătirile pentru noul sezon competiţional cu foarte multe noutăţi. Noutăţile sunt legate de lotul de jucători, de antrenorii de pe banca tehnică şi, nu în ultimul rând, de noua formulă de campionat, restructurat din temelii de Federaţia Română de Rugby (FRR), for zguduit el însuşi de scandalul excluderii Naţionalei României de la Cupa Mondială din Japonia de anul viitor.

Revenind la rugbyul nostru cel de toate zilele, să spunem că noul antrenor principal al formaţiei petroşănene este – aşa cum v-am informat la vremea respectivă în Glasul Hunedoarei – fostul jucător al Ştiinţei din perioada de glorie, Adrian Costache. El l-a înlocuit pe fostul manager Emil Drumea, cel care a condus destinele echipei din Petroşani în ultimele sezoane.

Nou antrenor, noi jucători

Adrian Costache este un cunoscut iubitorilor de rugby din ţara noastră ca fiind dublu câştigător al Cupei României cu Ştiinţa, mai evoluând în cariera sa de jucător şi pentru Steaua Bucureşti. În calitate de antrenor a activat ultima oară la loturile de juniori ale României. El va fi ajutat la Ştiinţa de Alexandru Lupu din postura de secund, acesta rămânând să evolueze şi ca jucător la echipă.

La prima „strigare” de antrenament a sezonului au fost prezenţi 20 de rugbyşti, însă numărul minim de jucători dorit de conducerea clubului pentru sezonul de campionat 2018 – 2019 este de 26, astfel că efectivul lotului încă se mai completează.

„ Am mai păstrat în lot 12 – 13 jucători din sezonul trecut şi vin alţi opt jucători, viitori studenţi la Petroşani. Mă bucur că am reuşit să îi păstrăm în lot pe juniori Lucan şi Gherasim, componenţi ai lotului naţional al României. Anul trecut am avut un lot mai subţire şi în momentul în care s-au accidentat jucători nu am avut înlocuitori. În noul sezon ne propunem să avem un lot format din cel puţin 26 de jucători, pentru a evita astfel de probleme. Avem planuri cu Ştiinţa, cu toate că în sezonul care vine nu avem ca obiectiv promovarea”, declara Eduard Edelhauser, oficial al clubului petroşănean şi prorectorul Universităţii Petroşani, cea care patronează echipa de rugby.

Probleme cu alcătuirea Diviziei Naţionale

Ştiinţa Petroşani s-a înscris pentru ediţia de campionat 2018 – 2019 în Divizia Naţională de Seniori (DNS), al doilea eşalon rugbystic al ţării, în care a activat şi în ultimii ani. Obiectivul formaţiei din Valea Jiului este clasarea pe unul din primele trei locuri, fără să ţintească promovarea în Superligă, la care oricum condiţiile financiare de participare ar fi prohibite. După cum a decis FRR, DNS şi Divizia A (eşalonul 3 valoric) au fost comasate într-o singură competiţie, din care s-a înregistrat deja un abandon. CSM Politehnica Iaşi, echipă retrasă din Superligă anul trecut, nu s-a mai înscris nici în Divizia Naţională, fiind în litigiu cu principalul sponsor, Primăria Iaşi. În aceste condiţii, cu Tomitanii Constanţa şi SCM Gloria Buzău promovate în SuperLiga CEC Bank, celelalte zece formaţii care vor juca alături de Ştiinţa în DNS sunt următoarele: CS Năvodari, RC Bârlad, RC Municipal Galaţi, CSU Aurel Vlaicu Arad, CS Municipal Suceava (rămase din ediţia trecută), Griviţa Bucureşti, Sportul Studenţesc Bucureşti, CS Mănăştur şi CS Municipal Sibiu (foste în Divizia A) şi CSŞ Gura Humorului, ultima echipă debutantă la nivel de seniori.

DNS începe cu turneele de rugby în 7

Sezonul pentru echipele din Divizia Naţională de Seniori va începe cu deja tradiţionalul Campionat Naţional de Rugby în 7 (CNR7), cu trei turnee programate în datele de 25 august, 1 septembrie şi 9 septembrie. Locaţiile urmează a fi stabilite după înscrierea echipelor şi dorinţa acestora de a organiza aceste turnee.

Termenul limită de înscriere în Divizia Naţională de Seniori (DNS) era stabilit pe 31 iulie, până atunci cluburile din acest eşalon urmând să îşi exprime şi opţiunile pentru una dintre cele două variante competiţionale propuse de Biroul Federal al FRR. Acestea sunt de campionat clasic cu tur – retur şi play-off sau de două serii de câte şase echipe, pe criterii geografice, tot cu play-off la final.