glasul-hd.ro Web analytics

Știați că

Știați că? Testul picăturii de smoală este cel mai lung experiment din toate timpurile

Încă din anul 1930, oamenii de știință de la Universitatea Queensland din Brisbane, Australia, desfășoară un experiment simplu, care, începând cu anul 2000, poate fi urmărit live și pe internet.

Conform Cărții Recordurilor Guinness, acesta este cel mai lung experiment din toate timpurile și continuă și astăzi.

Ideea experimentului picăturii de smoală s-a născut în 1927, când profesorul Thomas Parnell și-a propus să le demonstreze studenților săi că unele materiale care par a fi solide sunt, de fapt, fluide cu vâscozitate foarte ridicată.

Pentru a-și demonstra ideea, Parnell a folosit o bucată de smoală. La temperatura camerei, acest material pare a fi solid, iar dacă este lovit cu ciocanul se sparge în bucăți. Însă, în pofida aspectului său, smoala curge, deși procesul este extrem de lent.

Trei ani mai târziu, în 1930, Parnell a topit puțină smoală, pe care a turnat-o într-o pâlnie de sticlă. A sigilat picurătorul recipientului și a lăsat smoala să se răcească timp de trei ani.

Apoi, a îndepărtat sigiliul, a așezat pâlnia peste un pahar și a așteptat. Au trecut opt ani până când prima picătură a căzut în pahar și încă nouă ani până la a doua picătură. În 1930, a îndepărtat sigiliul, a așezat pâlnia peste un pahar și a așteptat…

Astăzi, experimentul poate fi urmărit în timp real. În mod surprinzător, timp de 84 de ani, nimeni nu a asistat efectiv la căderea vreunei picături de smoală…

Back to top button