glasul-hd.ro Web analytics

ActualitateAdministrație

Spitalul Judeţean se „împrumută” de la CJ. Ministerul Sănătăţii dă banii înapoi

Spitalul Judeţean de Urgenţă Deva speră să obţină de la Ministerul Sănătăţii decontarea unei bune părţi din aparatura medicală cumpărată în ultimii patru ani. Cea mai mare parte a banilor vor ajunge la bugetele unităţilor administrative care au finanţat, iniţial, achiziţiile. În total e vorba de aproximativ 3,6 milioane de lei.

Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Fondurilor Europene derulează un program prin intermediul căruia se pot deconta cheltuielile făcute pentru achiziţiile de dotări şi aparatură medicală din spitalele de stat din întreaga ţară. Spitalul Judeţean Hunedoara – Deva doreşte să intre cu un proiect în acest program şi încearcă să-şi „maximizeze profitul”, cum se spune în termeni economici, „împrumutând” de la CJ Hunedoara 1 milion de lei.

Consilierii judeţeni au aprobat ieri alocarea unei sume de aproximativ 1 milion de lei pentru SJU Deva, bani cu care unitatea sanitară doreşte să cumpere echipamente şi dispozitive destinate în special secţiei de Anestezie – Terapie Intensivă şi Blocului Operator. Banii provin din excedentul înregistrat anul trecut la bugetul CJ.  „Spitalul accesează fonduri europene. Practic, doar am dat un împrumut spitalului pentru că acei bani ni se întorc. Spitalul nu avea astăzi banii la dispoziţie, am împrumutat noi spitalul şi, probabil, la începutul anului viitor acei bani se vor întoarce”, a declarat vicepreşedintele CJ Daniel Andronache.

Managerul SJU Deva, Adina Pera – Ştefănie, a precizat, ulterior, pentru „Glasul Hunedoarei” că este vorba despre „un program prin care Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Fondurilor Europene pot achita contravaloarea unor achiziţii de aparatură medicală, efectuate din 2014 până în prezent, urmând ca sumele respective să reîntregească bugetele autorităţilor care au susţinut financiar respectivele achiziţii”.

Dacă s-ar fi ştiut….

Practic, Ministerul Sănătăţii procedează acum cu spitalele la fel ca Ministerul Dezvoltării cu primăriile care au efectuat ample lucrări de asfaltare (multe dintre investiţiile făcute în infrastructura rutieră au fost bugetate din bugetele locale apoi, dacă s-au transpus în proiecte şi au fost eligibile, cheltuielile au fost decontate prin PNDL).

Din 2014 şi până acum, Consiliul Judeţean a alocat pentru achiziţii de aparatură medicală la SJU Deva doar 1,6 milioane de lei. Cu milionul „îmrumutat” ieri, suma creşte la 2,6 milioane. În acelaşi interval, Primăria Devei a mai susţinut spitalul cu aproximativ 460.000 de lei. Cheltuielile secţia de Pneumoftiziologie nu sunt însă eligibile pe programul derulat de MS, după cum declară Adina Pera – Ştefănie. Aşa că Primăria Devei poate spera să primească înapoi, până la sfârşitul anului, banii alocaţi pentru dotări la secţiile de Ortopedie, Blocul Operator, Interne şi ambulatoriu adică aproximativ 250.000 de lei.

În acelaşi interval de trei ani şi jumătate, Spitalul Judeţean a cumpărat, din surse proprii, aparatură şi dotări medicale în valoare de 800.000 de lei.