glasul-hd.ro Web analytics

Editorial

Sare-n ochi

(Editorial publicat inițial la data de 5 octombrie 2017)

PSD are la dispoziție o „mașinărie” de propagandă cum nu a avut nici pe vremea lui Iliescu și nici a lui Adrian Năstase. Presa independentă din păcate a pierdut lupta cu cea finanțată din zona gri a oamenilor de afaceri cu probleme penale. Mogulii care patronează principalele televiziuni și stau în spatele ziarelor naționale sunt aproape fără excepție indivizi certați cu legea, mari corupți, implicați în cercurile de interese din zona afacerilor profitabile cu statul. Practic, PSD își pregătește de 26 de ani mașinăria de propagandă bine unsă cu bani publici. Odată cu retragerea din România a trusturilor de presă străine, practic cu greu se mai poate vorbi de mass-media independentă în România. Zilele trecute a căzut până și „România Liberă”, ultimul „bastion” al presei independente.

În aceste condiții nu este de mirare că Tăriceanu poate să susțină că prețul combustibililor nu s-a scumpit. Că Dragnea minte cu nerușinare când leagă orice măsură de sufocare a economiei private de Programul de Guvernare, pe care oricum extrem de puțini români l-au citit și mult mai puțini dintre aceștia își mai amintesc ce conține. Dar sună bine conceptul de „Program de Guvernare, pentru care ne-au votat românii”. Chiar dacă sunt convins că românii nu au votat pentru scumpiri de prețuri la carburanți, la energie electrică sau gaze naturale. Nu au votat pentru o reintroducere a taxei de poluare la autovehicule sau pentru confiscarea banilor adunați de fiecare angajat în pilonul doi de pensii. Și cu siguranță nici pentru diversiunile legate de minoritatea maghiară sau lupta permanentă a marilor corupți cu justiția.

Doar că atenția românilor este abătută de la toate aceste derapaje de la normalitate și de la o guvernare eficientă cu ajutorul uriașei mașinării de propagandă care transformă realitatea, reușind să-i lămurească pe cei mai mulți dintre români că negrul e alb și întunericul lumină. Atât de deșănțată a devenit propaganda și atât de firească minciuna propagată pe canalele media aservite puterii, încât românii nu mai știu să discearnă între bine și rău sau între adevăr și minciună, lăsându-se intoxicați cu informație fără măcar să-și dea seama. Altfel nu se explică uriașele cote de audiență pe care le înregistrează televiziunile mogulilor. Seară de seară, toate măsurile economice care vor împinge până în final România într-o criză profundă sunt lăudate de analiști plătiți pentru asta și prezentate ca fiind soluții salvatoare pentru România. Majorările de preț nu există sau sunt măsuri economice luate în folosul cetățenilor. Ca să nu mai vorbim despre lupta împotriva justiției și chiar a statului de drept, care este prezentată ca o adevărată „cruciadă” a penalilor în folosul poporului oprimat de pretinsul stat „polițienesc” condus de procurori.

Mai trist este că români de bună credință, oameni simpli, cinstiți, neimplicați în politică sau în afaceri murdare, cred toate aceste lucruri. Pentru că le sunt livrate zilnic și pe toate canalele. Șefii propagandei puterii au învățat foarte bine teza lui Lenin conform căreia „O minciună repetată de suficiente ori sfârșește prin a fi considerată adevăr”. Doar așa își permite președintele celui mai important partid din România să fie „escortat” la un proces și apărat de o gașcă formată din membrii clanurilor interlope ale Bucureștiului, fără să aibă nici măcar o tresărire de rușine față de oamenii corecți care poate că l-au votat și cărora aceste clanuri interlope le afectează liniștea sau starea de siguranță. Doar așa un consilier de taină al PSD își permite să lovească un politician în studioul unei televiziuni, sau președintele Senatului să nege cu seninătate evidența. Pentru că în România nu mai are cine să-i tragă de urechi pe politicienii puterii. În România, câinele de pază al democrației e de mult o jigodie fără colți, chioară și surdă.

 

Vezi și

Close