glasul-hd.ro Web analytics

Editorial

Sare-n ochi

Diversiunea a devenit deja o a doua religie în România. Dezbaterile logice, cinstite și deschise sunt înlocuite de certuri isterice pe teme care în lipsa diversiunilor nu ar fi de natură să stea în atenția publică. Guvernul are tot interesul să abată atenția publicului de la dezastrul economic spre care se îndreaptă România și odată cu ea fiecare cetățean, cu excepția clasei politice, care parcă prosperă.

De câteva săptămâni s-a declanșat din nou o adevărată isterie legată de minoritatea maghiară. Isterie susținută cu mare abilitate de PSD, dar și de UDMR, demonstrând astfel, dacă mai era nevoie, că politicienii maghiari fac jocurile puterii nu numai prin susținere parlamentară, ci și prin crearea unor teme false de dezbatere care să ascundă în ceață adevăratele probleme ale României. În ziua în care a crescut prețul carburanților, prin aplicarea supra-accizei de către guvernul Tudose, din senin, pe câteva canale media a apărut știrea că UDMR cere ca în localitățile unde populația minoritară este de minimum 10 la sută, aceasta să poată folosi limba maternă în relația cu administrația publică. Până acum acest prag  „de limbă” era stabilit la 20 la sută. Într-o țară normală această temă nu ar trebui să–i intereseze nici pe maghiari, nici pe români. Într-o zonă unde maghiarii sunt sub 20 la sută, este evident că fiecare ungur vorbește la un nivel mai mult decât satisfăcător limba română. Altfel nu ar putea să trăiască printre concitadini. În aceste condiții nu-i folosește la nimic dacă în relația cu administrația publică sau instituțiile statului are dreptul să folosească limba maghiară, pentru că, așa cum s-a descurcat până acum în limba română s-ar descurca și de acum încolo. Pe de altă parte, nici pe români nu-i înțeleg cu ce-i deranjează dacă un concitadin de-al lor, de altă naționalitate, folosește în relațiile cu oficialii locali limba maternă, fie ea și maghiara. Însă pretențiile UDMR ridicate tocmai acum au generat un interes major, mult mai mare decât scumpirile în lanț care vor veni în urma creșterii prețului la carburanți și energie electrică, românii fiind mai interesați să moară „capra” ungurilor decât de calitatea vieții lor de zi cu zi.

Tot legată de teme naționaliste a fost și greva foamei declarată în Parlament de fostul președinte interimar al PNL Hunedoara, Florin Roman. Grevă a foamei susținută între prânz și cină, cum bine a titrat jurnalistul Andrei Crăciun. O altă diversiune politică, pusă la cale de această dată de un reprezentant al PNL, partid care, cel puțin teoretic, se declară în opoziție. Roman a reușit prin această acțiune jenantă, o grevă a foamei de trei ore, să se facă cunoscut la nivel național. Dar acțiunea sa nu a vizat și altceva. Într-o țară care trăiește pe datorie, în care guvernul dinamitează învățământul, în care birurile instituite de putere sunt deja aproape insuportabile pentru cetățenii activi, în care corupția tinde să învingă anti corupția, liberalul Florin Roman a făcut circ pentru un monument. Le aveau românii pe toate în țara asta, prosperă, și mai lipsea un monument în Alba Iulia. Dar Roman a reușit cu circul său să distragă atenția de la problemele reale și grave ale României și să arunce opoziția în derizoriu.

În aceste condiții în care o mână de papagali se cred în opoziție și o turmă de oi îi urmează „neabătut” lui Liviu Dragnea, ce le mai rămâne de făcut românilor care gândesc? Românii care nu înghit diversiunile, care conștientizează adevăratele probleme naționale, care așteaptă o dezbatere serioasă pe teme economice, sociale, de politică fiscală și care nu se gândesc să plece cât mai departe de această țară, devenită din ce în ce mai strâmtă pentru oamenii de bun simț.

Back to top button
Close
Close