glasul-hd.ro Web analytics


Parenting

Protecția solară la bebeluși, copii și adolescenți, în funcție de vârstă

Produsele de protecție solară (cele cu SPF) sunt doar una dintre modalitățile prin care ne putem apăra împotriva efectelor dăunătoare ale radiațiilor ultraviolete (UV).

Strategiile precum adăpostirea în zone cu multă umbră și îmbrăcarea copiilor în hăinuțe care să îi protejeze de razele soarelui sunt la fel de importante ca aplicarea unui produs cu SPF. Ce trebuie să rețină părinții este că o arsură solară pronunțată în copilărie sau în adolescența dublează riscul de melanom, de-a lungul vieții, potrivit Skin Cancer Foundation.

Pielea copiilor mici și celor mari are nevoie de SPF

Specialiștii spun că rata de incidență pentru cancerul de piele, aici fiind inclus și melanomul (cea mai gravă forma de cancer de piele) continuă să crească, chiar și în cazul pacienților tineri. De aceea, ca părinte, trebuie să fii extrem de vigilent în legătură cu protecția solară a copilului tău: micuțul trebuie să fie protejat tot timpul.

O arsură solara făcută în copilărie aproape că dublează riscul ca persoana să dezvolte melanom mai târziu, pe durata vieții. Pielea copiilor și a adolescenților este delicată, mai subțire și produce mai puțină melanină, acel pigment care protejează pielea. În plus, radiațiile ultraviolete (UV) ajung la pigmentul pielii, producând celule numite melanocite, și poate cauză deteriorarea ADN-ului pielii.

Expunerea la soare a copilului se face cu măsură

Ca părinte, cu siguranță îți dorești să știi câte ore este în regulă să expui copilul la soare sau câte ore este recomandat să stați la plajă. Acest lucru depinde atât de vârsta copilului, cât și de intervalul orar la care se poate face expunerea la soare.

Sugarii (bebeluși între 0 și 6 luni):

* bebelușii sub 6 luni ar trebui să nu fie expuși la razele directe ale soarelui

 

* se evită produsele cu rol de ecran solar, pentru că pielea bebelușului nu poate metaboliza și excreta substanțele chimice care se găsesc în aceste creme

* copilul trebuie îmbrăcat în haine ușoare, care îl protejează de soare, din țesături care permit pielii să respire, care acoperă brațele și picioarele

* se pot face plimbări dimineața, devreme, înainte de ora 10.00, sau după amiază, după ora 16.00.

Bebelușii mai mari (între 6 și 12 luni):

* în această perioadă se poate folosi un produs cu rol de ecran solar pe pielea bebelușului; alege un produs special conceput pentru pielea bebelușului

Câteva sfaturi pentru a vă proteja copiii de razele solare

* aplică un produs cu spectru larg, care să aibă un SPF de cel puțin 30, cu o protecție UVA/UVB

* produsul care reflectă sau blochează razele soarelui trebuie aplicat cu 30 de minute înainte de a ieși afara cu bebelușul și trebuie reaplicat la fiecare 2 ore sau după ce ai intrat în apa cu cel mic;

Copiii intre 2 și 3 ani și preșcolarii:

* este important să îți educi copilul în legătură cu aplicarea produselor cu factor de protecție solară

* se aplică metodele explicate mai sus

* asigura-te că micuțul tău stă la umbra între orele 10.00 și 16.00; dacă cel mic se joacă afară, verifică dacă există suficientă umbra în zonă

* nu uita de pălării și de ochelari de soare pentru cel mic; alege o pălărie cu boruri largi, care îi protejează fața, gâtul și urechile.

Adolescenții

Dacă adolescentul tău vrea să aibă pielea bronzată, este important să discuți cu el sau ea mai întâi despre produsele autobronzante. Există loțiuni și creme care îi oferă o nuanță plăcută a pielii, fără să se expună la radiațiile UV dăunătoare.

 

Explică-i adolescentului că faptul că are pielea bronzată nu înseamnă că este o persoana mai sănătoasă. În plus, este bine să te asiguri că aplicarea produselor cu SPF face parte din rutina lui/ei zilnică. Ține recipientul loțiunii sau cremei cu SPF în baie, la vedere, lângă pasta de dinți, ca să își amintească să îl aplice ori de câte ori este nevoie.

Dacă adolescentul practică un sport după școală sau are antrenamente în aer liber, asigură-te că are întotdeauna în geantă sau în rucsac o loțiune ori o cremă cu SPF. Nu uită să îi explici că este important să poarte ochelari de soare care îi protejează ochii, cât și o pălărie ori o șapcă.

Între ce ore este bine să duci copilul la plajă, ca să nu aibă arsuri solare

Pentru a-i proteja pielea, este bine să expui copilul la soare în intervalul recomandat de experți și să eviți orele când radiațiile ultraviolete sunt cele mai periculoase (între orele 10.00 și 16.00).

Copilul poate fi plimbat în aer liber înainte de ora 10.00. Tot în acest interval îl poți duce la plajă ori la piscină. După ora 16.00 este un alt moment optim în care îl poți plimba pe plajă, pentru a evita arsurile solare. Asigură-te că micuțul poartă ochelari de soare care îi protejează ochii de radiații și că are o pălărie cu boruri largi, care să îi protejeze fața, urechile și gâtul.

Ochelarii de soare sunt necesari

Copiii cu vârste sub 10 ani au un risc mai mare din cauza radiațiilor ultraviolete, care le pot afecta atât pielea, cât și ochii. Pielea de pe pleoape și din jurul ochilor copilului este mai delicată și mai vulnerabilă decât pielea unui adult.

Expunerea retinei la radiațiile UV este asociată cu cataractă și cu degenerescența maculară, așa că cu cât începi mai devreme să protejezi ochii copilului tău împotriva razelor soarelui, cu atât mai mic va fi riscul ca micuțul să dezvolte probleme oculare în viitor.

Când să suni medicul pediatru dacă cel mic are arsuri solare

Este recomandat să suni medicul pediatru dacă micuțul tău are sub 1 an sau dacă are peste 1 an și are bășicuțe pe piele, dureri severe, este letargic sau are febră. Medicul îți va recomanda anumite medicamente sau băi reci ori comprese umede, pentru a calma mâncărimile pielii și durerea. Copilul trebuie ținut departe de razele soarelui până când arsurile solare sunt vindecate.

Back to top button
Close
Close