glasul-hd.ro Web analytics

ActualitateAdministrație

Proceduri în ritm accelerat pentru încă o jumătate de drum judeţean

CJ Hunedoara speră să obţină bani europeni pentru porţiunea nereabilitată a drumului spre Sarmizegetusa Regia

Aproximativ 6,5 milioane de euro ar putea Consiliul Judeţean să obţină din fonduri europene pentru reabilitarea celor 17,2 kilometri de drum dintre Orăştie şi Costeşti. Asta dacă va reuşi să depună un proiect eligibil până pe 2 iulie.

La începutul acestei luni, Agenţia pentru Dezvoltare Vest a informat Consiliul Judeţean Hunedoara că bugetul total pe care îl are la dispoziţie pentru o axă de finanţare dedicată drumurilor judeţene adiacente reţelei TEN T (reţeaua trans-europeană de transport) nu este acoperit cu suficiente proiecte. Consiliul Judeţean a atras deja 35 de milioane de euro pentru Coridorul Mureş – Nord şi 7 milioane pentru porţiunea de drum dintre Hunedoara şi Călan (proiecte aflate la faza licitaţiilor pentru desemnarea executanţilor). Pe lista de rezervă a proiectelor pentru drumuri cu finanţare intermediată de ADR Vest era trecut Drumul Judeţean 705 Orăştie – Costeşti. Acesta are astfel şanse să „prindă” finanţare, dar numai dacă autorităţile judeţului reuşesc să depună la timp un proiect eligibil. Un prim pas important în acest sens a fost făcut ieri: consilierii judeţeni au fost convocaţi într-o şedinţă de îndată pentru a aproba o serie de hotărâri necesare.

În toamna lui 2015, Consiliul Judeţean a reuşit să obţină, „pe ultima sută”, 40 de milioane de lei pentru modernizarea celor 18 kilometri de drum de la Costeşti la Sarmizegetusa Regia. Lucrarea s-a adjudecat la mai puţin de jumătate din valoarea estimată iniţial şi s-a făcut în doar trei luni (septembrie, octombrie, noiembrie). Apoi au început să apară problemele: gropi în asfalt şi parapeţi lipsă, neprevăzuţi în proiectul tehnic.

Drumul turistic are prioritate

„Consiliul Judeţean are de mai mult timp în atenţie acea zonă. O parte din drum a fost reabilitată cu bune şi cu rele şi cu tot ceea ce trebuie să mai facem noi acolo, dar era o mare diferenţă de calitate între drumul nou, de la Costeşti spre Sarmizegetusa, şi Orăştie – Costeşti. Această axă ne-a permis să mai accesăm nişte fonduri europene, aproximativ 30 de milioane de lei, pe care am găsit-o ca foarte oportună şi suntem obligaţi ca în două săptămâni să putem depune documentaţia. Ăsta a fost motivul pentru care am făcut această şedinţă”, a explicat ieri vicepreşedintele CJ Hunedoara, Daniel Andronache. Acesta adăugat că, în cazul în care mai apar surse finanţare pentru drumurile judeţene, prioritare vor fi cele din Ţara Haţegului, dar şi drumuri inter-judeţene spre Gorj şi Alba. „Dacă mai apar oportunităţi de finanţare, ne gândim la drumurile importante, în funcţie de sume, pentru că şi aceste sume trebuie să le pliem pe valoarea lucrărilor. Cum drumurile cele mai importante sunt într-o formă sau alta prinse pe proiecte, avem, în principal, traseul din zona Haţegului, care trebuie să-i găsim finanţare, avem nişte discuţii cu colegii de la Alba şi de la Gorj poate, pe o viitoare finanţare, să facem aceste drumuri de legătură dintre judeţe, pe alte fonduri pe care le vom accesa, ori fonduri europene, ori un viitor PNDL, să vedem ce vom găsi, dar tot timpul avem în atenţie aceste drumuri”.

Revenind la drumul Orăştie – Costeşti, Andronache a mai declarat că, dacă va fi aprobat spre finanţare cu bani europeni, speră ca lucrările efective să înceapă în primăvara anului viitor.

Probleme pe cel mai circulat DJ

Deşi, conform legislaţiei şi regulamentului CJ, în şedinţele de îndată nu există un punct al problemelor „diverse”, vicepreşedintele Andronache le-a permis consilierilor liberali să ia cuvântul. Aceştia au atras atenţia asupra unor probleme care persistă pe drumul Sântuhalm – Hunedoara. Liberalii s-au referit la vegetaţia care a crescut pe marginea drumului în apropierea unor intersecţii, în zona Peştiş, lucru care scade vizibilitatea şi poate favoriza accidente grave, precum şi la deja celebra denivelare de pe banda I, de la ieşirea din Sântuhalm pe sensul spre Hunedoara: aceasta nu este destul de vizibilă de la distanţă, dar zdruncină serios orice autoturism care trece cu mai mult de 50 de km/h. Daniel Andronache a dispus Direcţiei Tehnice din cadrul CJ luarea măsurilor necesare „mai ales că nu e vorba de lucrări costisitoare”.