Pro memoria. Monumentele din Bejan și Crăciunești
Prezentăm în materialul de astăzi alte două obiective memoriale de pe raza județului Hunedoara, extrem de diferite unul de celălalt. Este vorba în primul rând de monumentul eroilor de la Bejan, ridicat pe locul fostei biserici de lemn construită în secolul al XVII-lea, precum și de o cruce înălțată relativ recent în Cheile Crăciuneștilor.
…Pe locul bisericii strămutate din Bejan
Construirea între anii 1938 și 1948 a unei noi biserici în localitatea Bejan (comuna Șoimuș), „în timpul păstoririi preotului Aron Muntean, după planurile arhitectului Ilie Ciurdărescu din Orăștie” (vezi Florin Dobrei, Bisericile ortodoxe hunedorene, Reșița, 2011, p. 271) a făcut ca serviciul religios să nu mai fie practicat cu regularitate în vechea biserică de lemn cu hramul „Sfântului Ierarh Nicolae”. Aceasta din urmă, chiar dacă a mai fost renovată în anul 1964, în 1991 a fost mutată la Muzeul Țăranului Român din București.
Pe locul zidirii a fost înălțat un monument al eroilor, din marmură, simplu din punctul de vedere al formelor și înălțat pe un soclu de ciment. Partea superioară este constituită dintr-o cruce de tip latin, fără inscripții sau ornamente, în timp ce registrul inferior este practic un monolit dreptunghiular cu toate cele patru fețe acoperite de inscripții. Textul principal este săpat pentru o „Veșnică pomenire eroilor din / Bejan căzuți din dragoste de neam / și țară pe fronturile de luptă a celor / două Războaie Mondiale // I / ARDELEAN PETRU / IRIMIE NICULAE / ROȘU DUMITRU // II / CRIȘAN ȘTEFAN / POGAN ARON / POGAN LAZĂR / POGAN IOAN / POGAN LENTI / PETREȚ ARON / PODELEAN NICOLAE / STOIA AVRAM / TRIF TRAIAN”.
Pe partea opusă sunt menționați, fapt mai rar întâlnit, numele celor care au slujit în vechea construcție: „PREOȚI ȘI SLUJITORI LA BISERICA DE LEMN / MONUMENT ISTORIC DIN BEJAN // Dimitrie Ochescu (1759 – 1790) / Solomon Dumitru (1790 – ?) / Avram Suciu (1854 – 1864) / Teodosie Lupșa ( 1864 – 1873) / Petru Gabor (1873 – 1878) / Nicolae Berariu (1878 – 1915) / Ioan Popa (1915 – 1916) / Serafim Berariu (1916) // Ioan Popovici (1916 – 1917) / Victor Uscatu (1917 – 1923) / Emeric Balla (1924 – 1929) / Petru Aslau (1929 – 1935) / Nicoale Hanes (1932) / Avram Laslau (1934 – 1935) / Aron Muntean (1935 – 1959)”.
Celelalte două fețe conțin texte care menționează alte două evenimente: „Ridicat la Praznicul Floriilor / în anul 2011 din inițiativa / Pr. dr. COSMIN PANȚURU / cu sprijinul D-lor / LAURENȚIU NISTOR, / membru în A. N. B. / DOREL LOGOJAN, / Primarul comunei Șoimuș / a Consiliului Local Șoimuș / și a credincioșilor ortodocși / români din Bejan”, respectiv „În acest loc a fost / Sfânta Masă a bisericii de lemn / monument-istoric din / sec. al XVII-lea înstrăinată / la Muzeul Țăranului Român / din București în anul 1991”…
Crucea-monument de la Crăciunești
Celălalt obiectiv este o cruce-monument tot din marmură, înălțată în mai multe trepte și înconjurată de patru mici stâlpi și de lanțuri simple. Amplasat în Cheile Crăciuneștilor, în aval de localitatea Băița (centrul de comună), obiectivul memorial se remarcă printr-o placă de marmură neagră, încastrată pe una dintre fețele registrului inferior. Astfel, pe această placă este redat conturul României, având în centru pe Maica Precista cu Pruncul, imaginile lui Ștefan cel Mare și Mihai Viteazul, precum și alți trei cărturari și ierarhi ai bisericii.
Registrul superior este inscripționat cu următoarele texte: „IN HOC / SIGNO VINCENT” și „CRUCII TALE / NE ÎNCHINĂM / HRISTOASE / ȘI SFÂNTĂ / ÎNVIEREA TA / O LĂUDĂM / ȘI O MĂRIM!”. În sfârșit, pe registrul inferior mai regăsim inscripția: „Cu ajutorul lui Dumnezeu / și al Maicii Domnului s-a / ridicat această troiță de către / HOGMAN DOINA din Craiova / pentru eroii neamului și rudele / și Ardeal în anul 2015”…
Daniel I. Iancu