glasul-hd.ro Web analytics

Comunitate

Primul muzeu al textilelor va fi inaugurat în weekend, la Băița

Județul Hunedoara va avea primul muzeu al textilelor. Acesta va fi inaugurat în acest final de săptămână, în comuna Băița. Fondatoarea este Florica Zaharia, o româncă întoarsă din Statele Unite ale Americii, unde a condus Departamentul de conservare a textilelor de la Metropolitan Museum.

Război de țesut, fâșii țesute și învelitoare (de tip fota) nevopsită și învelitoare vopsită cu indigo – expuse la Muzeul Textilelor
Război de țesut, fâșii țesute și învelitoare (de tip fota) nevopsită și învelitoare vopsită cu indigo – expuse la Muzeul Textilelor

Muzeul Textilelor va fi inaugurat în 26 mai, iar deschiderea oficială va avea loc luni, 28 mai. Acesta este un muzeu privat și aparține Floricăi, lui Romulus Nicolae Zaharia și fiicei lor Ana Teodora Draguș. Colecția, formată de-a lungul a patru decenii, care va putea fi admirată în cadrul muzeului cuprinde aproximativ 12.000 de piese și instrumentar textil din România, estul și centrul Europei, vestul Europei, Orientul Apropiat, India, Asia Centrală, Japonia, China, sud-estul Asiei, Africa, Oceania și America. Accentul colecției este asupra materialelor și tehnicilor textile folosite în toată lumea. „Muzeul Textilelor este primul muzeu de acest tip în România, și după cunoștințele noastre, în estul Europei. Cele două expoziții inaugurale reflectă colecția și misiunea Muzeului Textilelor. Expoziția <Textile-Artă și Necesitate. Piese de Vârf din Colecția Muzeul Textilelor> cuprinde piese din diferite culturi incluzând pânzeturi făcute dintr-o mare varietate de fibre textile, instrumentar textil, costume, accesorii și textile pentru interioare. Expoziția <Matematica Țesutului-Creațiile Elevilor din județul Hunedoara> din spațiul Art Cafe al Muzeului demonstrează angajamentul nostru de a lucra cu membrii tineri ai comunității”, a precizat directorul și proprietarul muzeului, Florica Zaharia.

Un muzeu în trei locații

Muzeul Textilelor are trei locații, două în comuna Băiţa și una în satul Hărţăgani, toate în judeţul Hunedoara. Locaţia principală a muzeului, Corpul A, este într-o casă construită în centrul comunei Băiţa, la 1857. Corpul B, unde sunt spaţiile administrative, un laborator de conservare, sala de conferinţe și un Art Café, este o clădire din anii ʼ60, care a fost magazinul universal al Băiţei. Corpul C al muzeului, unde producţia casnică textilă tipică zonei Hunedoara, exemplificată prin obiecte și o grădină axată pe plantele textile, este într-o gospodărie ţărănească din satul Hărţăgani. Gospodaria are cinci construcţii, trei dintre ele fiind datate și semnate de Tripon Petru, 1902, 1912, și Popa Aron, 1936. „Misiunea Muzeului include prezervarea, colectarea, cercetarea și împărtășirea colecţiei și a altor resurse cu specialiștii și publicul larg. Punctul principal al activităţilor este de a asigura un context global în care materialele textile românești și cele est europene precum și tehnologiile textile aferente să fie integrate. Alte obiective sunt crerea unui centru pentru cercetare și interacțiuni profesionale între experţi și tineri profesioniști din comunitatea profesională naţională și internațională, și de a stimula aprecierea textilelor ca artă”, a adăugat Florica Zaharia.

Florica Zaharia este Doctor în textile și Conservator Emerita at The Metropolitan Museum of Art, unde a profesat pentru aprope jumătate din viață ca și conservator textile. Timp de 13 ani a fost șefă la Departamentul de Conservare a Textilelor. Romulus Nicolae Zaharia este inginer în industria alimentară și un pasionat pentru istorie și pentru colecționat încă din tinerețe. Ana Teodora Draguș este inginer în zootehnie și biotehnologie, un activ membru al comunității și un entuziast participant în formarea colecției FARZ (Florica, Ana and Romulus Zaharia).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Back to top button
Close
Close